123RF
Kobiety zaszczepione przeciw COVID-19 przekazują przeciwciała potomstwu podczas karmienia piersią
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 13.01.2022
Źródło: PAP, Obstetrics & Gynecology „Neutralizing Antibodies and Cytokines in Breast Milk After Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) mRNA Vaccination”.
Obecne w mleku kobiet przeciwciała są w stanie neutralizować cztery różne warianty koronawirusa SARS-CoV-2. W próbkach mleka zidentyfikowano też jedną z najważniejszych cytokin o działaniu przeciwwirusowym, tj. interferon gamma – wynika z pracy, którą publikuje pismo „Obstetrics & Gynecology”.
Kobiety zaszczepione na COVID-19 przekazują przeciwciała przeciw SARS-CoV-2 swoim dzieciom podczas karmienia piersią. W ten sposób maluchy potencjalnie nabywają biernej odporności przeciwko koronawirusowi. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Massachusetts w Amherst (USA), którzy przeprowadzili badania w grupie 30 kobiet karmiących piersią. Większość z nich stanowiły pracownice służby zdrowia. W okresie od stycznia do kwietnia 2021 r. zaszczepiono je przeciw COVID-19 szczepionką mRNA.
Pobierano od nich trzykrotnie próbki mleka – przez zaszczepieniem się, dwa–trzy tygodnie po pierwszej dawce szczepionki oraz trzy tygodnie po drugiej dawce. Panie oddały też próbki krwi (na bibułę) do badań – 19 dni po pierwszej dawce i 21 dni po pierwszej dawce. Od dzieci kobiet pobierano próbki kału 21 dni po zaszczepieniu matki drugą dawką. Za kontrolę posłużyły zebrane w okresie przed pandemią próbki mleka kobiecego, próbki krwi kobiet karmiących oraz próbki kału noworodków.
W próbkach sprawdzano obecność specyficznych przeciwciał (immunoglobulin klasy A – IgA oraz immunoglobulin klasy G – IgG) przeciwko domenie RBD białka S koronawirusa.
Okazało się, że obecne w mleku kobiet przeciwciała były w stanie neutralizować cztery różne warianty koronawirusa SARS-CoV-2, tj. D614G (wariant, który stał się dominujący na świecie do czerwca 2020 r.), alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351) oraz gamma (P.1). Odnotowano też w próbkach mleka wzrost poziomu jednej z najważniejszych cytokin o działaniu przeciwwirusowym, tj. interferonu gamma.
Przeciwciała anty-RBD klasy A oraz klasy G wykryto odpowiednio w próbkach kału 33 proc. dzieci oraz 30 proc. dzieci. Poziom przeciwciał był wyższy u dzieci tych mam, które doświadczyły silniejszych działań niepożądanych szczepionki.
– Złe samopoczucie kobiet po zaszczepieniu wiązało się z wyższym poziomem przeciwciał w kale noworodka – zaznacza współautorka pracy prof. Kathleen Arcaro. Według niej badanie jej zespołu wskazuje na korzyści szczepienia się przeciwko COVID-19 w okresie ciąży czy podczas karmienia piersią.
Główny autor pracy Vignesh Narayanaswamy podkreśla, że jest to pierwsze badanie, które wykazało obecność przeciwciał przeciw SARS-CoV-2 w próbkach kału dzieci zaszczepionych mam. Co ważne, były one wykrywane niezależnie od wieku karmionego dziecka – u maluchów od 1,5 miesiąca życia do 23 miesięcy.
– To naprawdę ważne, ponieważ kobiety chcą wiedzieć, czy ich dzieci mają te przeciwciała, a nasze badanie wykazało, że są one przekazywane w mleku matki. Dostarczenie takich silnych dowodów stanowi motywację dla kobiet, by kontynuować karmienie piersią po otrzymaniu szczepionki – podsumowuje Narayanaswamy.
Pobierano od nich trzykrotnie próbki mleka – przez zaszczepieniem się, dwa–trzy tygodnie po pierwszej dawce szczepionki oraz trzy tygodnie po drugiej dawce. Panie oddały też próbki krwi (na bibułę) do badań – 19 dni po pierwszej dawce i 21 dni po pierwszej dawce. Od dzieci kobiet pobierano próbki kału 21 dni po zaszczepieniu matki drugą dawką. Za kontrolę posłużyły zebrane w okresie przed pandemią próbki mleka kobiecego, próbki krwi kobiet karmiących oraz próbki kału noworodków.
W próbkach sprawdzano obecność specyficznych przeciwciał (immunoglobulin klasy A – IgA oraz immunoglobulin klasy G – IgG) przeciwko domenie RBD białka S koronawirusa.
Okazało się, że obecne w mleku kobiet przeciwciała były w stanie neutralizować cztery różne warianty koronawirusa SARS-CoV-2, tj. D614G (wariant, który stał się dominujący na świecie do czerwca 2020 r.), alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351) oraz gamma (P.1). Odnotowano też w próbkach mleka wzrost poziomu jednej z najważniejszych cytokin o działaniu przeciwwirusowym, tj. interferonu gamma.
Przeciwciała anty-RBD klasy A oraz klasy G wykryto odpowiednio w próbkach kału 33 proc. dzieci oraz 30 proc. dzieci. Poziom przeciwciał był wyższy u dzieci tych mam, które doświadczyły silniejszych działań niepożądanych szczepionki.
– Złe samopoczucie kobiet po zaszczepieniu wiązało się z wyższym poziomem przeciwciał w kale noworodka – zaznacza współautorka pracy prof. Kathleen Arcaro. Według niej badanie jej zespołu wskazuje na korzyści szczepienia się przeciwko COVID-19 w okresie ciąży czy podczas karmienia piersią.
Główny autor pracy Vignesh Narayanaswamy podkreśla, że jest to pierwsze badanie, które wykazało obecność przeciwciał przeciw SARS-CoV-2 w próbkach kału dzieci zaszczepionych mam. Co ważne, były one wykrywane niezależnie od wieku karmionego dziecka – u maluchów od 1,5 miesiąca życia do 23 miesięcy.
– To naprawdę ważne, ponieważ kobiety chcą wiedzieć, czy ich dzieci mają te przeciwciała, a nasze badanie wykazało, że są one przekazywane w mleku matki. Dostarczenie takich silnych dowodów stanowi motywację dla kobiet, by kontynuować karmienie piersią po otrzymaniu szczepionki – podsumowuje Narayanaswamy.