Nadmierna podaż witaminy B6 i B12 groźna u kobiet w wieku pomenopauzalnym
Autor: Alicja Kostecka
Data: 20.05.2019
Źródło: DM/https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733176
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | witamina B6, witamina B12, złamania |
Pojęcie "witaminy" towarzyszy ludzkości od 1912 roku, kiedy pojęcie to zostało sformułowane przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Kojarzy się nam ono bardzo pozytywnie - zdawać by się mogło, że im więcej witamin tym lepiej. Czy aby na pewno? Ciekawa publikacja ukazała się na łamach The JAMA Network Open.
Grupa naukowców z Norwegii i Stanów Zjednoczonych przeprowadziła badanie, w którym oceniono wpływ podaży witaminy B6 i witaminy B12 u 75 864 kobiet w wieku pomenopauzalnym na ryzyko złamania biodra. Spadek gęstości mineralnej kości wskutek znacznego zmniejszenia stężenia estrogenów w połączeniu z częstym występowaniem zaburzeń równowagi u osób starszych sprawiają, że ponad 90% osób ze złamaniem biodra stanowią pacjenci 65+.
Badanie przeprowadzono w latach 1984 - 2014; informacje na temat złamania szyjki kości udowej i schorzeń współtowarzyszących zbierano na początku badania i co dwa lata; obszerne informacje dietetyczne uzyskiwano zaś co około 4 lata. W trakcie okresu obserwacji 2304 z 75864 kobiet doświadczyło złamania w obrębie biodra. Wśród kobiet ze złamaniami szyjki kości udowej mediana wieku wynosiła 75,8 (46,7-93,0) lat, a średni wskaźnik masy ciała 24,3 (SD±4,6). Łączne średnie spożycie witamin B6 i B12 wynosiło odpowiednio 3,6 mg/d oraz 12,1 μg/d. Nadmierna podaż obu witamin (norma 1,3-1,7 mg/d dla witaminy B6 i 2,4 μg/d dla witaminy B12), zarówno B6 jak i B12 była związana ze zwiększonym ryzykiem złamania (RR 1,29 oraz 1,25; p=0,06 i 0,02). Okazało się, że ryzyko było najwyższe wśród kobiet z łącznym wysokim spożyciem obu witamin (B6 ≥35 mg/d oraz B12 ≥20 μg/d), wykazując prawie 50% zwiększone ryzyko złamania szyjki kości udowej (RR 1,47; 95% CI, 1,15- 1,89) w porównaniu z kobietami z niskim spożyciem obu witamin (B6<2 mg / d oraz B12<10 μg/d).
Badanie przeprowadzono w latach 1984 - 2014; informacje na temat złamania szyjki kości udowej i schorzeń współtowarzyszących zbierano na początku badania i co dwa lata; obszerne informacje dietetyczne uzyskiwano zaś co około 4 lata. W trakcie okresu obserwacji 2304 z 75864 kobiet doświadczyło złamania w obrębie biodra. Wśród kobiet ze złamaniami szyjki kości udowej mediana wieku wynosiła 75,8 (46,7-93,0) lat, a średni wskaźnik masy ciała 24,3 (SD±4,6). Łączne średnie spożycie witamin B6 i B12 wynosiło odpowiednio 3,6 mg/d oraz 12,1 μg/d. Nadmierna podaż obu witamin (norma 1,3-1,7 mg/d dla witaminy B6 i 2,4 μg/d dla witaminy B12), zarówno B6 jak i B12 była związana ze zwiększonym ryzykiem złamania (RR 1,29 oraz 1,25; p=0,06 i 0,02). Okazało się, że ryzyko było najwyższe wśród kobiet z łącznym wysokim spożyciem obu witamin (B6 ≥35 mg/d oraz B12 ≥20 μg/d), wykazując prawie 50% zwiększone ryzyko złamania szyjki kości udowej (RR 1,47; 95% CI, 1,15- 1,89) w porównaniu z kobietami z niskim spożyciem obu witamin (B6<2 mg / d oraz B12<10 μg/d).