123RF
Picie kawy a ryzyko krwawienia w pierwszej połowie ciąży
Autor: Monika Stelmach
Data: 10.03.2020
Źródło: https://doi.org/10.1186/s12884-020-2798-1
Tagi: | kawa, kofeina, krwawienie, ciąża |
Kofeina przechodzi przez łożysko i przez to może wpływać bezpośrednio na komórki płodu. Wciąż jednak nie wiele wiadomo, jak konsumpcja kawy przed ciążą wpływa na jej przebieg. W pracy opublikowanej na łamach „BMC Pregnancy and Childbirth”, koreańscy badacze postawili sobie za cel określenie związku między piciem kawy przed ciążą, a ryzykiem krwawienia w pierwszej połowie w ciąży.
W badaniu wykorzystano dane 3,5 tys. ciężarnych pochodzących z Korean Pregnancy Outcome Study u których oceniono częstość picia kawy przed ciążą. Krwawienie w pierwszej połowie ciąży definiowane jako wystąpienie krwawienia z dróg rodnych w pierwszych 20 tygodniach ciąży. Model regresji wpływu konsumpcji kawy na krwawienia skorygowano o wiek, wskaźnik BMI, skurczowe ciśnienie tętnicze, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, poziom aktywności fizycznej, poziom stresu, historię depresji, rodzaj wymiotów, liczę ciąż, liczbę żywych urodzeń oraz poronień. Grupę kontrolną stanowiły kobiety poniżej 35 roku życia oraz z kobiety z normalnym BMI - obie grupy kontrolne charakteryzują się relatywnie niskim ryzykiem powikłań ciąży.
W modelu wieloczynnikowym, kobiety, które piły przed ciążą dwie lub więcej filiżanki kawy w ciągu dnia miały zwiększona ryzyko krwawienia w pierwszej połowie ciąży w porównaniu z grupami kontrolnymi (vs. kobiety poniżej 35 r.ż.: HR = 1, 68; 95% CI: 1,21-2,34; vs. kobiety z normalnym BMI: HR 1,39; 95% CI: 1,03-1,88).
Podsumowując, wyniki opublikowane przez koreański zespół wskazują, że częste picie kawy przed ciążą zwiększa ryzyko krwawień w pierwszej połowie ciąży. Jednakże, badanie nie wskazuje na potencjalny mechanizm lub metody prewencji występowania krwawień u kobiet. które spożywały przed ciążą dwie lub więcej filiżanki kawy w ciągu dnia.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny),
Opracował: lek. med. Mikołaj Kamiński
Zachęcamy do polubienia profilu „Menedżera Zdrowia” na Facebooku: www.facebook.com/MenedzerZdrowia i obserwowania kont na Twitterze i LinkedInie: www.twitter.com/MenedzerZdrowia i www.linkedin.com/MenedzerZdrowia.
W modelu wieloczynnikowym, kobiety, które piły przed ciążą dwie lub więcej filiżanki kawy w ciągu dnia miały zwiększona ryzyko krwawienia w pierwszej połowie ciąży w porównaniu z grupami kontrolnymi (vs. kobiety poniżej 35 r.ż.: HR = 1, 68; 95% CI: 1,21-2,34; vs. kobiety z normalnym BMI: HR 1,39; 95% CI: 1,03-1,88).
Podsumowując, wyniki opublikowane przez koreański zespół wskazują, że częste picie kawy przed ciążą zwiększa ryzyko krwawień w pierwszej połowie ciąży. Jednakże, badanie nie wskazuje na potencjalny mechanizm lub metody prewencji występowania krwawień u kobiet. które spożywały przed ciążą dwie lub więcej filiżanki kawy w ciągu dnia.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny),
Opracował: lek. med. Mikołaj Kamiński
Zachęcamy do polubienia profilu „Menedżera Zdrowia” na Facebooku: www.facebook.com/MenedzerZdrowia i obserwowania kont na Twitterze i LinkedInie: www.twitter.com/MenedzerZdrowia i www.linkedin.com/MenedzerZdrowia.