123RF
Poziom witaminy D u matki może mieć znaczenie dla ryzyka schizofrenii u dziecka
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 31.05.2023
Źródło: Marek Matacz/PAP, Wiley Online Library: „Vitamin D: A potent regulator of dopaminergic neuron differentiation and function”
Działy:
Aktualności w Ginekologia
Aktualności
Tagi: | witamina D, ciąża, schizofrenia, dziecko |
Naukowcy z University of Queensland odkryli, że niedobór witaminy D u matki może zaburzać rozwój neuronów u dzieci, zwiększając ryzyko schizofrenii. Ma to związek z dopaminą – neuroprzekaźnikiem – i jej udziałem w rozwoju mózgu.
Znanych jest wiele predysponujących do tej choroby czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Wiele pozostaje jeszcze tajemnicą, ale wiadomo m.in., że znaczenie ma sposób, w jaki mózg wykorzystuje jeden z neuroprzekaźników – dopaminę, czasami nazywaną „cząsteczką nagrody”.
Badacze donoszą obecnie, że poziom witaminy D u matki może mieć kluczowe znaczenie dla dopaminowej gospodarki płodu, a przez to dla rozwoju jego mózgu. Naukowcy doszli do swoich wniosków po przeanalizowaniu laboratoryjnych hodowli neuronów prowadzonych z dodatkiem witaminy D oraz pod jej nieobecność. Zauważyli zależne od witaminy zmiany w różnicowaniu się neuronów oraz zwiększoną produkcję dopaminy przy działaniu witaminy D.
– To jest pewny dowód na to, że witamina D wpływa na strukturalne różnicowanie się neuronów dopaminergicznych – stwierdził prof. Darryl Eyles, autor publikacji.
Teraz on i jego współpracownicy sprawdzają, czy inne znane czynniki ryzyka, takie jak niedotlenienie matki czy infekcje, w podobny sposób wpływają na gospodarkę dopaminową.
Badacze donoszą obecnie, że poziom witaminy D u matki może mieć kluczowe znaczenie dla dopaminowej gospodarki płodu, a przez to dla rozwoju jego mózgu. Naukowcy doszli do swoich wniosków po przeanalizowaniu laboratoryjnych hodowli neuronów prowadzonych z dodatkiem witaminy D oraz pod jej nieobecność. Zauważyli zależne od witaminy zmiany w różnicowaniu się neuronów oraz zwiększoną produkcję dopaminy przy działaniu witaminy D.
– To jest pewny dowód na to, że witamina D wpływa na strukturalne różnicowanie się neuronów dopaminergicznych – stwierdził prof. Darryl Eyles, autor publikacji.
Teraz on i jego współpracownicy sprawdzają, czy inne znane czynniki ryzyka, takie jak niedotlenienie matki czy infekcje, w podobny sposób wpływają na gospodarkę dopaminową.