Stosowanie produktów ziołowych w ciąży i podczas laktacji - doświadczenia amerykańskie
Działy:
Aktualności w Ginekologia
Aktualności
Tagi: | ciąża, laktacja, produkty ziołowe |
Obecnie istnieją regulacje, które określają precyzyjne dawkowanie produktów ziołowych w związku z zawartymi w nich substancjami czynnymi. Produkty ziołowe są uważane głównie za suplementy diety i podlegają regulacjom Food and Drug Administration
Produkty, kwalifikowane jako "spożywcze" nie podlegają w takim samym stopniu kontroli jak leki. Nie ma wymogu, aby producenci sprawdzali czystość i konsystencję związków aktywnych swojego produktu. Producenci muszą zagwarantować, że oświadczenia dotyczące produktów ziołowych nie są fałszywe ani nie wprowadzają konsumenta w błąd.
Przy niepewnej skuteczności preparatów ziołowych w centrum uwagi pozostaje bezpieczeństwo produktów ziołowych. Bardzo niewiele produktów ziołowych (lub zawartych w nich substancji czynnych) zostało zbadanych naukowo pod kątem bezpieczeństwa w ciąży i laktacji . Ponadto produkty ziołowe mogą zawierać zanieczyszczenia.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa stosowania, zanieczyszczenia mogą wpływać negatywnie na organizm w czasie ciąży lub laktacji. Mowa tu głównie o ołowiu, rtęci, pestycydach, chemikaliach, bakteriach lub innych mikroorganizmach. Niektóre płynne produkty ziołowe, takie jak nalewki, zawierają alkohol, którego należy unikać w czasie ciąży. Dodatkową kwestią jest możliwość interakcji produktów ziołowych, w tym ich znanych lub nieznanych składników, z zażywanymi lekami.
Przy niepewnej skuteczności preparatów ziołowych w centrum uwagi pozostaje bezpieczeństwo produktów ziołowych. Bardzo niewiele produktów ziołowych (lub zawartych w nich substancji czynnych) zostało zbadanych naukowo pod kątem bezpieczeństwa w ciąży i laktacji . Ponadto produkty ziołowe mogą zawierać zanieczyszczenia.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa stosowania, zanieczyszczenia mogą wpływać negatywnie na organizm w czasie ciąży lub laktacji. Mowa tu głównie o ołowiu, rtęci, pestycydach, chemikaliach, bakteriach lub innych mikroorganizmach. Niektóre płynne produkty ziołowe, takie jak nalewki, zawierają alkohol, którego należy unikać w czasie ciąży. Dodatkową kwestią jest możliwość interakcji produktów ziołowych, w tym ich znanych lub nieznanych składników, z zażywanymi lekami.