Specjalizacje, Kategorie, Działy

Suplementacja witaminy D obniża ryzyko cukrzycy ciążowej

Udostępnij:
Mimo słonecznej aury, jakiej dostarcza nam tegoroczna jesień, ekspozycja na światło słoneczne jest coraz mniejsza. Stąd tak ważne jest suplementowanie witaminy D w okresie od października do marca. Jak wynika z publikacji w The American Journal of Clinical Nutrition prawidłowe stężenia tej witaminy, oprócz znanych dotychczas korzyści, chronią przed wystąpieniem cukrzycy ciążowej.
Wieloośrodkowy zespół badaczy z Chin przeprowadził prospektywne badanie, w którym wzięły udział 4984 kobiety w ciąży. Zebrano od nich informacje o cechach socjodemograficznych, stanie zdrowia i stylu życia. Suplementację witaminy D i stężenia 25-(OH)-D oceniono w drugim trymestrze, a OGTT standardowo przeprowadzono między 24. a 28. tygodniem ciąży.

Wymienione wyżej badanie przesiewowe pozwoliło na wykrycie 922 (18,5%) kobiet z cukrzycą ciążową. W porównaniu z kobietami o stężeniach witaminy D <25 nmol/l ryzyko GDM było znacznie niższe u kobiet ze stężeniami w zakresie od 50 do 75 nmol/l (RR 0,74) i > 75nmol/l (RR 0,40). Szczegółowe analizy wykazały, że rosnące stężenia witaminy D powyżej 50 nmol/l prowadzą do stopniowego spadku ryzyka cukrzycy ciążowej i spadku stężenia glukozy na czczo.

Cukrzyca ciążowa dotyczy około 5% kobiet w ciąży (w zależności od kryteriów niektóre dane mówią nawet o 20%) i jest związana z licznymi powikłaniami, jak makrosomia, wady wrodzone, dystocja barkowa czy konieczność porodu drogą cięcia cesarskiego.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.