Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Wpływ spożywania nabiału na układ szkieletowy u kobiet po menopauzie

Udostępnij:
Szacuje się, że osteoporoza dotyczy nawet 200 milionów kobiet na całym świecie. Na łamach "Advances in Nutrition" ukazał się przegląd systematyczny dotychczasowych badań dotyczących wpływu konsumpcji jogurtów i serów na stan układu szkieletowego u kobiet po menopauzie.
Badacze z kandacyjskiego universytetu McGgill zidentyfikowali trzy badania kliniczne, trzy kohorty prospektywne oraz trzy badania typu Case Control, który pozwoliły na przeprowadzenie meta-analizy. Na podstawie trzech badań komórkowych (ponad 100 tys. pacjentek) wykryto że większa konsumpcja jogurtów może być związana ze zmniejszeniem ryzyka złamania w stawie biodrowym (łączny RR: 0,76; 95% CI: 0,63 – 0,92; I2 = 29%). Jednakże, nie odnotowano istotnego efektu w przypadku konsumpcji sera (łączny RR: 0,89; 95% CI: 0,73 – 1,10; I2 = 0%). W przypadku codziennego spożywanie jogurtu lub sera w badaniach case-control odnotowano spadek stężenia markerów resorpcji kości jednak nie odnotowano istotnego wpływu na markery kościotwórcze. Badania randomizowane oceniały wpływ diety z różną podażą jogurtów lub serów w diecie na markery kostne, jednak wyniki były niejednoznaczne.

Naukowcy wskazują, że jedynie większa konsumpcja jogurtów była związana ze zmniejszeniem ryzyka złamań biodra w porównaniu z małą konsumpcją lub nie jedzeniem jogurtów. CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), RR – Relative Risk (pl. ryzyko względne)

Link do artykułu na stronie wydawcy: „Fermented Milk Products and Bone Health in Postmenopausal Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Prospective Cohorts, and Case-Control Studies ”

Opracował: lek. med. Mikołaj Kamiński
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.