123RF
Zmiana diety na roślinną może skutecznie łagodzić napady gorąca związane z menopauzą
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 20.10.2022
Źródło: PAP, Menopause: „Study shows certain foods reduce hot flashes associated with menopause by 88%”
Działy:
Aktualności w Ginekologia
Aktualności
Tagi: | dieta wegańska, napady gorąca, menopauza |
– Dieta wegańska, uwzględniająca soję, może aż o 88 proc. łagodzić napady gorąca towarzyszące menopauzie – wynika z badania, które publikuje Północnoamerykańskie Towarzystwo Menopauzy na łamach czasopisma „Menopause”.
Zdaniem autorów pracy dieta ma taką samą skuteczność w łagodzeniu napadów gorąca jak hormonalna terapia zastępcza (HTZ), której efekty oceniane są na 70–90 proc. Dieta nie stwarza jednak takich zagrożeń jak HTZ.
Badaniem o akronimie WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms) objęto 84 kobiety, które przeszły menopauzę i doświadczały co najmniej dwóch napadów gorąca w ciągu dnia. Losowo przydzielono je albo do grupy, która przez 12 tygodni była na niskotłuszczowej, wegańskiej diecie, w tym dziennie spożywała pół filiżanki gotowanych nasion soi, albo do grupy kontrolnej, która w tym samym czasie nie zmieniła diety.
Okazało się, że dieta oparta na roślinach, bogata w soję zredukowała o 88 proc. umiarkowane lub silne napady gorąca związane z menopauzą, pomogła też kobietom zrzucić średnio ok. 3,6 kg.
– Te nowe wyniki wskazują, że zmiana diety powinna być brana pod uwagę jako terapia pierwszoliniowa w leczeniu kłopotliwych objawów naczynioruchowych związanych z menopauzą, w tym nocnych potów i napadów gorąca – skomentował główny autor pracy dr Neal Barnard z George Washington University School of Medicine w USA.
Jak zaznaczył, na razie naukowcy nie rozumieją w pełni, na jakiej zasadzie działa zmiana diety. Jednak kluczowe wydają się trzy czynniki: unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie tłuszczu w diecie i uwzględnienie w niej nasion soi. Taki rodzaj diety był typowy np. dla kobiet japońskich w czasach sprzed westernalizacji Japonii i wiązał się z rzadszym występowaniem objawów menopauzy.
– To dokładnie taka sama dieta, po której można się spodziewać, że zredukuje problemy zdrowotne wielu kobiet w okresie menopauzy, w tym zwiększone ryzyko chorób serca, raka piersi oraz zaburzeń pamięci – podsumował dr Barnard.
Badaniem o akronimie WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms) objęto 84 kobiety, które przeszły menopauzę i doświadczały co najmniej dwóch napadów gorąca w ciągu dnia. Losowo przydzielono je albo do grupy, która przez 12 tygodni była na niskotłuszczowej, wegańskiej diecie, w tym dziennie spożywała pół filiżanki gotowanych nasion soi, albo do grupy kontrolnej, która w tym samym czasie nie zmieniła diety.
Okazało się, że dieta oparta na roślinach, bogata w soję zredukowała o 88 proc. umiarkowane lub silne napady gorąca związane z menopauzą, pomogła też kobietom zrzucić średnio ok. 3,6 kg.
– Te nowe wyniki wskazują, że zmiana diety powinna być brana pod uwagę jako terapia pierwszoliniowa w leczeniu kłopotliwych objawów naczynioruchowych związanych z menopauzą, w tym nocnych potów i napadów gorąca – skomentował główny autor pracy dr Neal Barnard z George Washington University School of Medicine w USA.
Jak zaznaczył, na razie naukowcy nie rozumieją w pełni, na jakiej zasadzie działa zmiana diety. Jednak kluczowe wydają się trzy czynniki: unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie tłuszczu w diecie i uwzględnienie w niej nasion soi. Taki rodzaj diety był typowy np. dla kobiet japońskich w czasach sprzed westernalizacji Japonii i wiązał się z rzadszym występowaniem objawów menopauzy.
– To dokładnie taka sama dieta, po której można się spodziewać, że zredukuje problemy zdrowotne wielu kobiet w okresie menopauzy, w tym zwiększone ryzyko chorób serca, raka piersi oraz zaburzeń pamięci – podsumował dr Barnard.