123RF
Aspekty gastroenterologiczne infekcji SARS-CoV-2 ►
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 08.08.2021
Źródło: XIV Konferencja Postępy w Gastroenterologii
Działy:
Aktualności w Koronawirus
Aktualności
W oczekiwaniu na czwartą falę pandemii warto przypomnieć sobie podstawy związane z problemami gastroenterologicznymi, o których w swoim wykładzie mówi prof. Piotr Eder.
– Objawy z przewodu pokarmowego występują w początkowej fazie infekcji, można nawet powiedzieć, że przed pojawieniem się typowych objawów, a u niektórych pacjentów utrzymują się po ich ustąpieniu – mówi prof. Piotr Eder z Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych UM w Poznaniu, Szpitala Klinicznego H. Święcickiego, i dodaje, że jakikolwiek aspekt gastroenterologiczny zgłasza co piąty pacjent z COVID-19 – jest to utrata apetytu, nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha.
Mamy do czynienia z bardzo dużą ekspresją receptora ACE2 w przewodzie pokarmowym, nawet większą niż w oddechowym. Jak tłumaczy prof. Eder, w związku z tą ekspresją ACE2 w komórkach nabłonka przewodu pokarmowego realna możliwość zakażenia tych komórek przez SARS-CoV-2 nie prowadzi jednak do masywnych zmian zapalnych. Opisywane zjawiska zapalne obejmują skąpy naciek limfoplazmocytarny i obrzęk komórek nabłonka (podobnie jak w przypadku infekcji SARS-CoV-2). Opisywane zjawiska mogą być efektem zmniejszenia ekspresji ACE2 na skutek interakcji z SARS-CoV-2, co skutkuje dysbiozą i zapaleniem małego stopnia w ścianie przewodu pokarmowego.
Prof. Eder odpowiada również na pytanie, czy możliwa jest transmisja fekalno-oralna. Omawia także aspekty hepatologiczne infekcji SARS-CoV-2.
W końcowym fragmencie analizuje aspekty deontologiczne, odnosi się do zagadnień etycznych, przekonuje, że są one związane z problemami gastroenterologicznymi. Otóż minione miesiące to wysyp publikacji naukowych związanych z SARS-CoV-2. Niestety, było to również pole do nadużyć, zdarzało się, że przyjmowano do druku i cytowano nawet zmyślone publikacje. W gastroenterologii także jesteśmy narażeni na takie niebezpieczeństwo.
Zapraszamy do obejrzenia całego wykładu i rozwinięcia powyższych tez. Prof. Piotr Eder wygłosił go w trakcie XIV Konferencji Postępy w Gastroenterologii – kierownik naukowy prof. Grażyna Rydzewska, organizator Wydawnictwo Termedia.
Mamy do czynienia z bardzo dużą ekspresją receptora ACE2 w przewodzie pokarmowym, nawet większą niż w oddechowym. Jak tłumaczy prof. Eder, w związku z tą ekspresją ACE2 w komórkach nabłonka przewodu pokarmowego realna możliwość zakażenia tych komórek przez SARS-CoV-2 nie prowadzi jednak do masywnych zmian zapalnych. Opisywane zjawiska zapalne obejmują skąpy naciek limfoplazmocytarny i obrzęk komórek nabłonka (podobnie jak w przypadku infekcji SARS-CoV-2). Opisywane zjawiska mogą być efektem zmniejszenia ekspresji ACE2 na skutek interakcji z SARS-CoV-2, co skutkuje dysbiozą i zapaleniem małego stopnia w ścianie przewodu pokarmowego.
Prof. Eder odpowiada również na pytanie, czy możliwa jest transmisja fekalno-oralna. Omawia także aspekty hepatologiczne infekcji SARS-CoV-2.
W końcowym fragmencie analizuje aspekty deontologiczne, odnosi się do zagadnień etycznych, przekonuje, że są one związane z problemami gastroenterologicznymi. Otóż minione miesiące to wysyp publikacji naukowych związanych z SARS-CoV-2. Niestety, było to również pole do nadużyć, zdarzało się, że przyjmowano do druku i cytowano nawet zmyślone publikacje. W gastroenterologii także jesteśmy narażeni na takie niebezpieczeństwo.
Zapraszamy do obejrzenia całego wykładu i rozwinięcia powyższych tez. Prof. Piotr Eder wygłosił go w trakcie XIV Konferencji Postępy w Gastroenterologii – kierownik naukowy prof. Grażyna Rydzewska, organizator Wydawnictwo Termedia.