Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Powoli wracamy do normalności - nowe przepisy znoszą kolejne restrykcje epidemiologiczne

Udostępnij:
Rozporządzenie Rady Ministrów podnosi limity osób przebywających m.in. w hotelach i restauracjach. Nowe przepisy zwiększają także liczbę uczestników targów oraz konferencji. Otwierają się siłownie i kluby fitness.
Z nowelizacji rozporządzenia w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii wynika, że od 26 czerwca 2021 r. do 31 sierpnia 2021 r. jest dopuszczalne prowadzenie działalności przez m.in. siłownie, kluby i centra fitness, pod warunkiem że liczba uczestników nie przekroczy osoby na 10 m2. Również w tym terminie będą mogły działać dyskoteki i kluby nocne, ale w pomieszczeniu, w którym prowadzona jest tego rodzaju działalność, będzie mogło przebywać jednocześnie nie więcej niż 150 osób.

Z kolei kasyna oraz salony gier hazardowych na automatach będą mogły działać od 26 czerwca, jeżeli na osobę nie przypadnie mniej niż 10 m2 powierzchni. Zaznaczono też, że obsługa oraz klienci muszą mieć zasłonięte nos i usta.

Rozporządzenie zwiększa również pulę udostępnionych gościom pokoi w obiektach hotelowych i pensjonatach: od 26 czerwca przedsiębiorca będzie mógł wynająć 75 proc. pokoi, podczas gdy obecnie jest to 50 proc. Do tego limitu nie będą wliczane dzieci do 12. roku życia, a także osoby w pełni zaszczepione.

Jeżeli chodzi o działalność gastronomiczną, to rozporządzenie przewiduje, że od 26 czerwca jest ona dopuszczalna, pod warunkiem że „klienci będą zajmowali nie więcej niż 75 proc. liczby miejsc w ogródku gastronomicznym, lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika”.

Również od 26 czerwca 2021 r. dopuszcza się prowadzenie działalności przez podmioty organizujące m.in. targi, imprezy promocyjne, wystawy, kongresy czy konferencje. Organizatorzy muszą jednak przestrzegać limitu, zakładającego, że na osobę przypada nie mniej niż 10 m2 powierzchni pomieszczenia.

A już od 13 czerwca można sprzedawać i spożywać przekąski i napoje w kinach i innych instytucjach kultury. Zmianę tę z zadowoleniem przyjęli właściciele kin, którzy przyznają, że w modelu biznesu kinowego sprzedaż barowa stanowi znaczące źródło wpływów.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.