Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi

Udostępnij:
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą – poinformował dziennik „The Jerusalem Post”, powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.
Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym „PLOS ONE”, wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 proc., podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 proc.

– Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2 – mówi dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.

– Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COVID-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy – tłumaczy współautor badania. – Wyniki odnoszą się zarówno do omikronu, jak i poprzednich wariantów koronawirusa – dodaje.

Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w których analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej – informował „The Jerusalem Post”. Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 a lutym 2021 roku. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.