Zmiany w mikrobiocie jelitowej w czasie COVID-19
Autor: Justyna Daniliszyn
Źródło: Gastroenterology
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | koronawirus, SARS-CoV-2, mikrobiota, jelito, bakterie |
U pacjentów z COVID-19 dochodzi do zmian w składzie bakterii w stolcu. Zmiany nie ustępują też po zakończeniu infekcji.
Obecnie wiadomo, że koronawirus z Wuhan działa na przewód pokarmowy co związane jest z ekspresją jego receptora - enzymu konwertującego angiotensynę 2 - na powierzchni śluzówki jelit. Niewiele wiadomo w jaki sposób koronawirus wpływa na mikrobiotę jelit. Na łamach Gastroenterology ukazała się praca badaczy z Hong-Kongu którzy przeanalizowali zmiany mikrobiomu w stolcu u pacjentów z COVID-19.
W badaniu pobrano próbki kału od 15 pacjentów z COVID-19, a grupę kontrolną stanowiło 6 osób z pozaszpitalnym zapaleniem płuc i 15 zdrowych osób. Próbki pobierano 2-3 razy w ciągu tygodnia ,aż do czasu wypisu ze szpitala. Mikrobiom zbadano wykorzystując sekwencjonowanie metagenomiczne metodą shotgun.
Pacjenci z COVID-19 charakteryzowali się zwiększoną obfitością patogenów oportunistycznych stolcu oraz zmniejsza obfitością dobroczynnych bakterii. Nawet po ustąpieniu infekcji ilość bakterii symbiotycznych pozostawała mniejsza w porównaniu z kontrolą. Obfitość bakterii Coprobacillus, Clostridium ramosum i Clostridium hathewayi miała dodatni związek z ciężkością przebiegu COVID-19, a obfitość Faecalibacterium prausnitzii (bakteria która ma działanie przeciwzapalne) miała negatywny związek z ciężkością choroby.
W badaniu pobrano próbki kału od 15 pacjentów z COVID-19, a grupę kontrolną stanowiło 6 osób z pozaszpitalnym zapaleniem płuc i 15 zdrowych osób. Próbki pobierano 2-3 razy w ciągu tygodnia ,aż do czasu wypisu ze szpitala. Mikrobiom zbadano wykorzystując sekwencjonowanie metagenomiczne metodą shotgun.
Pacjenci z COVID-19 charakteryzowali się zwiększoną obfitością patogenów oportunistycznych stolcu oraz zmniejsza obfitością dobroczynnych bakterii. Nawet po ustąpieniu infekcji ilość bakterii symbiotycznych pozostawała mniejsza w porównaniu z kontrolą. Obfitość bakterii Coprobacillus, Clostridium ramosum i Clostridium hathewayi miała dodatni związek z ciężkością przebiegu COVID-19, a obfitość Faecalibacterium prausnitzii (bakteria która ma działanie przeciwzapalne) miała negatywny związek z ciężkością choroby.