Częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci w Stanach Zjednoczonych
Autor: Małgosia Michalak
Data: 21.08.2014
Źródło: McGowan EC, Bloomberg GR, Gergen PJ, i wsp. Influence of early-life exposures on food sensitization and food allergy in an inner-city birth cohort. J Allergy Clin Immunol 2014; online ahead of print; doi: 10.1016/j.jaci.2014.06.033.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Jest wiadome, że u dzieci mieszkających w miastach częściej stwierdza się choroby występujące na tle nieprawidłowych reakcji immunologicznych, takie jak astma oskrzelowa. Przeprowadzone w Stanach Zjedoczonych badanie wieloośrodkowe pozwoliło nakreślić skalę występowania u nich alergii pokarmowych. Pod uwagę brano występowanie trzech najczęstszych alergii pokarmowych: na białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzeszki ziemne.
Dzieci były obserwowane od urodzenia do wieku 5 lat. Alergię rozpoznawano na podstawie występowania objawów klinicznych reakcji uczuleniowej przy równoczesnym występowaniu specyficznych immunoglobin klasy IgE. McGowan i wsp. stwierdzili, że 10% spośród 516 badanych dzieci miało alergię na co najmnej jeden z trzech produktów. Odsetek dzieci, u których stwierdzono alergie wyniósł: 6% na orzeszki ziemne, 4% na jajo kurze, 3% na mleko krowie. Podejrzenie alergii postawiono u kolejnych 17% dzieci. Stwierdzono, że łącznie u 55% dzieci występowały specyficzne immunoglobiny klasy IgE przeciwko co najmniej jednej z trzech badanych substancji. Większą częstość występowania alergii pokarmowych stwierdzono wśród chłopców, dzieci uczulonych na alergeny wziewne, u których występowały zmiany alergiczne na skórze i u karmionych piersią. Mniejszą częstość występowania alergii pokarmowych odnotowano wśród dzieci, w których domach większe było stężenie endotoksyn bakteryjnych. Nie stwierdzono zależności między częstością występowania alergii pokarmowych a zamożnością rodzin i ekspozycją na dym tytoniowy. Obserwacje te mogą stanowić argument na rzecz hipotezy higienicznej etiologii chorób alergicznych. Według autorów oszacowana częstość występowania alergii pokarmowych jest „ekstremalnie wysoka” i może być zaniżona względem stanu faktycznego z uwagi na rygorystyczne kryteria rozpoznania i uwzględnienie w badaniu tylko trzech alergenów.