Dieta wysokotłuszczowa zmniejsza zagrożenie zawałem?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 04.03.2015
Źródło: Acute consumption of a high-fat diet prior to ischemia-reperfusion results in cardioprotection through NF-κB-dependent regulation of autophagic pathways Lauren Haar , Xiaoping Ren , Yong Liu , Sheryl E. Koch , Jillian Goines , Michael Tranter , Melinda A.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Zaskakujące wyniki amerykańskich badań sugerują, że w niektórych sytuacjach, dieta wysokotłuszczowa może pomagać pacjentom przetrwać zawał serca
Od dawna wiadomo, że długotrwała dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Nowe badania wskazują jednak, że czasami jej efekt może być inny.
Zgodnie z publikacją naukowców z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, u myszy karmionych pokarmem bogatym w tłuszcze, zniszczenia wywołane przez zawał serca były mniejsze aż ok. 50%.
Pełen opis tego doświadczenia można znaleźć w American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology. Autorzy pracy podkreślają, że wyniki ich pracy nie mają w zamyśle zachęcać do zwiększenia spożycia tłuszczów i zwracają uwagę na "paradoks otyłości" - mimo, że otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, okazuje się, że gdy już wystąpi zawał lub niewydolność serca, umiarkowanie otyli pacjenci żyją zwykle dłużej. W opisywanym badaniu myszy karmiono wysokotłuszczowym pokarmem (60% kalorii było z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) przed zawałem serca. Myszy były tak karmione na dzień, tydzień lub dwa tygodnie przed zawałem. W jego wyniku zaś, ich serca były średnio dwa razy mniej uszkodzone, niż u myszy karmionych normalnym pokarmem. Najlepsze efekty obserwowano w grupie zwierząt karmionych specjalnym pokarmem ok. tydzień wcześniej. Co ważne, u zwierząt karmionych w ten sposób już dłużej (na 6 tygodni przed zawałem), pozytywnych efektów badanej diety nie potwierdzono.
Obserwowany efekt jest wiązany ze zjawiskiem autofagii i aktywacją szlaków zależnych od NFkappaB w kardiomiocytach. Mechanizm ten nie został niestety w pełni wyjaśniony, potrzeba więc kolejnych badań, które całkowicie wytłumaczą krótkoterminowe efekty diety bogatej w tłuszcze.
Zgodnie z publikacją naukowców z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, u myszy karmionych pokarmem bogatym w tłuszcze, zniszczenia wywołane przez zawał serca były mniejsze aż ok. 50%.
Pełen opis tego doświadczenia można znaleźć w American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology. Autorzy pracy podkreślają, że wyniki ich pracy nie mają w zamyśle zachęcać do zwiększenia spożycia tłuszczów i zwracają uwagę na "paradoks otyłości" - mimo, że otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, okazuje się, że gdy już wystąpi zawał lub niewydolność serca, umiarkowanie otyli pacjenci żyją zwykle dłużej. W opisywanym badaniu myszy karmiono wysokotłuszczowym pokarmem (60% kalorii było z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) przed zawałem serca. Myszy były tak karmione na dzień, tydzień lub dwa tygodnie przed zawałem. W jego wyniku zaś, ich serca były średnio dwa razy mniej uszkodzone, niż u myszy karmionych normalnym pokarmem. Najlepsze efekty obserwowano w grupie zwierząt karmionych specjalnym pokarmem ok. tydzień wcześniej. Co ważne, u zwierząt karmionych w ten sposób już dłużej (na 6 tygodni przed zawałem), pozytywnych efektów badanej diety nie potwierdzono.
Obserwowany efekt jest wiązany ze zjawiskiem autofagii i aktywacją szlaków zależnych od NFkappaB w kardiomiocytach. Mechanizm ten nie został niestety w pełni wyjaśniony, potrzeba więc kolejnych badań, które całkowicie wytłumaczą krótkoterminowe efekty diety bogatej w tłuszcze.