Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie orzechów w ciąży zmniejsza ryzyko uczulenia na orzechy u dziecka

Udostępnij:
Ocenia się, że uczulenie pokarmowe na orzechy występuje u 1-2% dzieci. Objawy alergii pojawiają się w trakcie jednej z pierwszych ekspozycji na orzechy, a tolerancja rozwija się u mniej niż 20% pacjentów [1]. Frazier i wsp. przeprowadzili prospektywne badanie, którego celem było zbadanie zależności między spożywaniem w ciąży różnych orzechów, w tym ziemnych, a występowaniem uczulenia pokarmowego na orzechy u dzieci. Przeanalizowano dane dotyczące 8 205 dzieci urodzonych w latach 1990-1994. Rozpoznanie alergii było weryfikowane na podstawie dokumentacji medycznej przez dwuosobowe zespoły lekarzy specjalistów. Stwierdzono 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków uczulenia na orzechy. Ryzyko wystąpienia alergii było trzykrotnie niższe u potomstwa kobiet, które w czasie ciąży spożywały orzechy co najmniej 5 razy w miesiącu względem dzieci kobiet, które w ciąży nie jadły orzechów. Spożywanie orzechów w trakcie ciąży przez kobiety uczulone na orzechy nie było związane ze zmniejszeniem ryzyka alergii u ich dzieci. Autorzy stwierdzili, że wyniki badania zdają się potwierdzać hipotezę, zgodnie z którą wczesna ekspozycja na alergen prowadzi do wytworzenia tolerancji. Ma to mieć przełożenie na częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci.

[1] Skripak JM i Wood RA. Peanut and tree nut allergy in childhood. Pediatr Allergy Immunol 2008; 19(4):368-73.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.