Spożywanie orzechów w ciąży zmniejsza ryzyko uczulenia na orzechy u dziecka
Autor: Małgosia Michalak
Data: 07.01.2014
Źródło: Frazier AL, Camargo CA, Malspeis S, i wsp. Prospective Study of Peripregnancy Consumption of Peanuts or Tree Nuts by Mothers and the Risk of Peanut or Tree Nut Allergy in Their Offspring. JAMA Pediatr 2013; doi:10.1001/jamapediatrics.2013.4139.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Ocenia się, że uczulenie pokarmowe na orzechy występuje u 1-2% dzieci. Objawy alergii pojawiają się w trakcie jednej z pierwszych ekspozycji na orzechy, a tolerancja rozwija się u mniej niż 20% pacjentów [1]. Frazier i wsp. przeprowadzili prospektywne badanie, którego celem było zbadanie zależności między spożywaniem w ciąży różnych orzechów, w tym ziemnych, a występowaniem uczulenia pokarmowego na orzechy u dzieci. Przeanalizowano dane dotyczące 8 205 dzieci urodzonych w latach 1990-1994. Rozpoznanie alergii było weryfikowane na podstawie dokumentacji medycznej przez dwuosobowe zespoły lekarzy specjalistów. Stwierdzono 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków uczulenia na orzechy. Ryzyko wystąpienia alergii było trzykrotnie niższe u potomstwa kobiet, które w czasie ciąży spożywały orzechy co najmniej 5 razy w miesiącu względem dzieci kobiet, które w ciąży nie jadły orzechów. Spożywanie orzechów w trakcie ciąży przez kobiety uczulone na orzechy nie było związane ze zmniejszeniem ryzyka alergii u ich dzieci. Autorzy stwierdzili, że wyniki badania zdają się potwierdzać hipotezę, zgodnie z którą wczesna ekspozycja na alergen prowadzi do wytworzenia tolerancji. Ma to mieć przełożenie na częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci.
[1] Skripak JM i Wood RA. Peanut and tree nut allergy in childhood. Pediatr Allergy Immunol 2008; 19(4):368-73.
[1] Skripak JM i Wood RA. Peanut and tree nut allergy in childhood. Pediatr Allergy Immunol 2008; 19(4):368-73.