Stężenie peptydu C we krwi a ryzyko zgonu
Autor: Małgosia Michalak
Data: 16.04.2013
Źródło: Min JY, Min KB. Serum C-peptide levels and risk of death among adults without diabetes mellitus. CMAJ 2013; cmaj.121950.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Peptyd C jest fragmentem białka proinsuliny, a jego stężenie we krwi odzwierciedla produkcję insuliny. Stąd pomiar stężenia peptydu C wykorzystywany jest w diabetologii, m.in. w diagnostyce różnicowej przyczyn hipoglikemii. Nowe doniesienie zamieszczone w The Canadian Medical Association Journal dotyczy zależności między stężeniem peptydu C a ryzykiem zgonu osób dorosłych niechorujących na cukrzycę. Autorzy przeanalizowali dane zebrane w badaniu NHANES III (Third Nutrition and Health Examination Survey), w którym opisano stan zdrowia 5 902 osób. Względne ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych osób z najwyższego kwartyla stężenia peptydu C względem najniższego kwartyla było równe 3.2. Ponadto, w grupie pacjentów z wysokim stężeniem peptydu C względne ryzyko zgonu ze wszystkich przyczyn było 1.8 raza większe. Wzrost ryzyka był podobny zarówno wśród pacjentów z prawidłowym metabolizmem glukozy, jak i tych, u których był on zaburzony, ale nie można było postawić rozpoznania cukrzycy. Według autorów pomiar stężenia peptydu C może być pomocny w przewidywaniu ryzyka zgonu. W opisywanym badaniu średnie stężenie peptydu C wyniosło 0.78 nmol/L, a obliczone odchylenie standardowe równało się 0.47 nmol/L.