Wapń chroni przed rakiem gruczołu krokowego
Autor: Małgosia Michalak
Data: 10.04.2012
Źródło: Williams CD, Whitley BM, Hoyo C i wsp. Dietary calcium and risk for prostate cancer: a case-control study among US veterans. Prev Chronic Dis 2012; 9:110125.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) opublikowały wyniki badania, którego celem było zbadanie zależność między spożyciem wapnia a występowaniem raka prostaty. Dane poddane analizie dotyczyły 108 przypadków raka potwierdzonych biopsją oraz grup kontrolnych: z negatywnym wynikiem biopsji (161 osób) i zdrowych (237 osób). Większe spożycie wapnia oszacowane na podstawie kwestionariusza dietetycznego związane było z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka stercza. Różnica ta była silniej wyrażona w porównaniu mężczyzn chorych ze zdrowymi (p = 0.02) niż chorych z grupą kontrolną z negatywnym wynikiem biopsji (p = 0.05). Dotyczyła ona głównie osób rasy czarnej, które ze względu na mniejszą produkcję witaminy D częściej mają niedobory wapnia. U mężczyzn przyjmujących w posiłkach najwięcej wapnia (1/3 badanych) wyraźnie zmniejszone było ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego o wysokim stopniu złośliwości histologicznej (iloraz szans OR = 0.37). Efekt ten był niezależny od rasy. Podejrzewa się, że ochronne działanie wapnia może być związane z rolą, jaką odgrywa on w regulacji procesu apoptozy.