Wpływ matek na nawyki żywieniowe dzieci z nadmiarem masy ciała
Redaktor: Arleta Czarnik
Data: 11.01.2022
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Badanie przeprowadzone wśród dzieci z nadwagą i otyłością oraz ich matek potwierdziło wpływ prawidłowych i nieprawidłowych nawyków żywieniowych matek na kształtowanie zachowań ich dzieci. Edukacja z wykorzystaniem wzorców żywieniowych jest skutecznym narzędziem zmiany nawyków matek i w efekcie redukcji masy ciała u dzieci.
Otyłość to ogólnoustrojowa, przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzeń homeostazy energetycznej organizmu, która niesie ze sobą ryzyko powikłań metabolicznych, sercowo-naczyniowych, a także problemów emocjonalnych i psychospołecznych. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) uznała otyłość za epidemię XXI wieku. Obserwuje się wzrost częstości jej występowania także u dzieci. Do czynników powodujących nadmierny przyrost masy ciała u dzieci należą m.in. nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz otyłość u matki. Rola matek w rozwoju otyłości u dzieci polega głównie na wpływie na ich preferencje żywieniowe.
Celem badania, którego wyniki przedstawiono na łamach czasopisma „Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism” była analiza wpływu wybranych nawyków żywieniowych matek na nawyki żywieniowe ich dzieci z nadmierną masą ciała przed interwencją dietetyczną i po niej. Grupę badaną stanowiło 68 dzieci z nadwagą i otyłością, pacjentów Kliniki Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii, Chorób Metabolicznych i Kardiologii Wieku Rozwojowego SPSK nr 1 Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. W badaniu wykorzystano autorski kwestionariusz oceny nawyków żywieniowych. Nawyki żywieniowe oceniono u dziecka i u matki.
Po interwencji dietetycznej u dzieci zaobserwowano zmniejszenie średniego BMI-SDS o 0,80 ±0,96 (p < 0,00001). Przed edukacją dietetyczną widoczny był istotny wpływ prawidłowych nawyków matki na nawyki dzieci. Dotyczyło to np. spożywania pierwszego śniadania, picia wody czy mleka. Pomimo interwencji dietetycznej nadal obserwowano wpływ negatywnych nawyków matki na nawyki ich dzieci, m.in. podjadanie po kolacji i picie słodkich napojów.
Badanie potwierdziło wpływ wybranych prawidłowych i nieprawidłowych nawyków żywieniowych matek na kształtowanie nawyków żywieniowych ich dzieci przed interwencją dietetyczną i po niej. Dotyczyło to m.in. liczby spożywanych posiłków, częstości spożywania słodyczy i żywności typu fast food, owoców, ryb, płatków owsianych, słodzonych płatków śniadaniowych, kaszy gryczanej, brązowego ryżu, wieprzowiny, wołowiny, a także doboru technik przygotowywania posiłków. Nie wykazano wpływu nawyków żywieniowych matek na nawyki dzieci w zakresie częstości spożywania warzyw. Edukacja żywieniowa z wykorzystaniem wzorców żywieniowych, takich jak piramida zdrowego żywienia, jest skutecznym narzędziem zmiany nawyków matek prowadzącej do redukcji masy ciała u dzieci.
Pełna treść artykułu: Kamilla Strączek, Anita Horodnicka-Józwa, Justyna Szmit-Domagalska, Elżbieta Petriczko, Krzysztof Safranow, Mieczysław Walczak. The influence of maternal nutritional behavior on the nutritional behavior of children with excess body weight. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2021; 27 (3): 159-169.
Celem badania, którego wyniki przedstawiono na łamach czasopisma „Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism” była analiza wpływu wybranych nawyków żywieniowych matek na nawyki żywieniowe ich dzieci z nadmierną masą ciała przed interwencją dietetyczną i po niej. Grupę badaną stanowiło 68 dzieci z nadwagą i otyłością, pacjentów Kliniki Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii, Chorób Metabolicznych i Kardiologii Wieku Rozwojowego SPSK nr 1 Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. W badaniu wykorzystano autorski kwestionariusz oceny nawyków żywieniowych. Nawyki żywieniowe oceniono u dziecka i u matki.
Po interwencji dietetycznej u dzieci zaobserwowano zmniejszenie średniego BMI-SDS o 0,80 ±0,96 (p < 0,00001). Przed edukacją dietetyczną widoczny był istotny wpływ prawidłowych nawyków matki na nawyki dzieci. Dotyczyło to np. spożywania pierwszego śniadania, picia wody czy mleka. Pomimo interwencji dietetycznej nadal obserwowano wpływ negatywnych nawyków matki na nawyki ich dzieci, m.in. podjadanie po kolacji i picie słodkich napojów.
Badanie potwierdziło wpływ wybranych prawidłowych i nieprawidłowych nawyków żywieniowych matek na kształtowanie nawyków żywieniowych ich dzieci przed interwencją dietetyczną i po niej. Dotyczyło to m.in. liczby spożywanych posiłków, częstości spożywania słodyczy i żywności typu fast food, owoców, ryb, płatków owsianych, słodzonych płatków śniadaniowych, kaszy gryczanej, brązowego ryżu, wieprzowiny, wołowiny, a także doboru technik przygotowywania posiłków. Nie wykazano wpływu nawyków żywieniowych matek na nawyki dzieci w zakresie częstości spożywania warzyw. Edukacja żywieniowa z wykorzystaniem wzorców żywieniowych, takich jak piramida zdrowego żywienia, jest skutecznym narzędziem zmiany nawyków matek prowadzącej do redukcji masy ciała u dzieci.
Pełna treść artykułu: Kamilla Strączek, Anita Horodnicka-Józwa, Justyna Szmit-Domagalska, Elżbieta Petriczko, Krzysztof Safranow, Mieczysław Walczak. The influence of maternal nutritional behavior on the nutritional behavior of children with excess body weight. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2021; 27 (3): 159-169.