Specjalizacje, Kategorie, Działy

Wyniki badania PreventCD: wcześniejsza podaż glutenu nie zmniejsza ryzyka celiakii

Udostępnij:
Dotychczasowe obserwacje wskazywały na możliwość zmniejszenia ryzyka celiakii przez podaż glutenu już od 4 miesiąca życia. Aby ustalić czy podaż glutenu w wieku od 4 do 6 miesięcy może zmniejszać ryzyko wystąpienia celiakii przeprowadzono badanie PreventCD. W jego ramach 944 dzieci narażonych na wysokie ryzyko wystąpienia celiakii było randomizowanych do dwóch grup. W pierwszej z nich od 16 do 24 tygodnia życia niemowlętom podawano 100 mg glutenu dziennie, w drugiej zaś placebo. Wysokie ryzyko wystąpienia celiakii zdefiniowano jako występowanie HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 i obecność celiakii u co najmniej jednego krewnego pierwszego stopnia. Za punkt końcowy przyjęto rozpoznanie celiakii potwierdzonej biopsją dwunastnicy w 3 roku życia. Uznano także rozpoznanie celiakii zgodnie z nowymi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN, European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) [1]. Celiakię stwierdzono u 80 dzieci. Częstość występowania celiakii w grupie badanej wynosiła 5,9% (95% przedział ufności 3,7-8,1), a w grupie kontrolnej 4,5 (95% przedział ufności 2,5 do 6,5; różnica nieistotna statystycznie). Nie odnotowano również różnicy w częstości występowania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej typu 2. Stwierdzono ponadto, że karmienie piersią nie wpływało na ryzyko wystąpienia celiakii. Autorzy stwierdzili, że codzienna podaż 100 mg glutenu w wieku od 16 do 24 tygodni nie zmniejszyła ryzyka wystąpienia celiakii przed 3 rokiem życia.
W tym samym zeszycie New England Journal of Medicine opublikowano wyniki badania CELIPREV, w którym wzięło udział 832 dzieci mających co najmniej jednego krewnego pierwszego stopnia chorującego na celiakię. W jednej z grup gluten wprowadzano w 6 miesiącu życia, a w drugiej w 12 miesiącu. Późniejsze wprowadzenie glutenu było związane z późniejszym początkiem celiakii. W obu grupach częstość występowania choroby trzewnej u dzieci w wieku 5 lat wynosiła 16%. Według autorów, opóźnione wprowadzenie glutenu do diety ani karmienie piersią nie zmieniało ryzyka wystąpienia celiakii.
espghan.med.up.pt/position_papers/Guidelines_on_coeliac_disease.pdf
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.