123RF
Wątroba lubi japońskie menu
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 04.05.2023
Źródło: PAP/Paweł Wernicki
Tagi: | zwłóknienie wątroby, NAFLD, japońska dieta |
Dieta typowa dla Japonii – zwłaszcza produkty sojowe, owoce morza i wodorosty – spowalnia postęp zwłóknienia wątroby – informuje pismo „Nutrients”.
Japońska dieta jest popularna na całym świecie i została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Istnieje nawet system punktacji (mJDI12), który pozwala ocenić zgodność danej diety z japońskim wzorcem; uwzględnione zostały: ryż, zupa miso, marynaty, produkty sojowe, zielone i żółte warzywa, owoce, owoce morza, grzyby, wodorosty, zielona herbata, kawa oraz wołowina i wieprzowina. Wyniki wahają się od 0 do 12, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą zgodność.
Zespół naukowców kierowany przez dr. Hidekiego Fujii i prof. nadzw. Yoshinariego Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizował związek między posiłkami (ocenionymi w ramach mJDI12), masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby u 136 pacjentów Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
NAFLD to, jak sugeruje sama nazwa, stłuszczenie wątroby, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. To najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Zwykle wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Do zwłóknienia wątroby dochodzi, gdy narząd ten narażony jest na działanie czynników uszkadzających lub na przewlekłe zapalenie. Uszkodzone komórki stopniowo zastępowane są włóknistym białkiem – kolagenem; tworzy się bliznowata tkanka i z czasem może dojść do zagrażającej życiu marskości wątroby.
Jak się okazało, grupa z wyższym mJDI12 – zwłaszcza wyższym spożyciem produktów sojowych, owoców morza i wodorostów – wykazywała mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto grupa z większym spożyciem soi miała większą masę mięśniową, a grupa z wyższą masą mięśniową – niższy stopień progresji włóknienia wątroby.
– To badanie wskazuje, że japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, że dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów – podsumował prof. Matsumoto.
Osaka Metropolitan University to nowy uniwersytet publiczny założony w kwietniu 2022 r., powstały w wyniku połączenia Osaka City University i Osaka Prefecture University.
Więcej informacji w artykule źródłowym („Severity of Liver Fibrosis Is Associated with the Japanese Diet Pattern and Skeletal Muscle Mass in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease”).
Zespół naukowców kierowany przez dr. Hidekiego Fujii i prof. nadzw. Yoshinariego Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizował związek między posiłkami (ocenionymi w ramach mJDI12), masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby u 136 pacjentów Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
NAFLD to, jak sugeruje sama nazwa, stłuszczenie wątroby, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. To najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Zwykle wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Do zwłóknienia wątroby dochodzi, gdy narząd ten narażony jest na działanie czynników uszkadzających lub na przewlekłe zapalenie. Uszkodzone komórki stopniowo zastępowane są włóknistym białkiem – kolagenem; tworzy się bliznowata tkanka i z czasem może dojść do zagrażającej życiu marskości wątroby.
Jak się okazało, grupa z wyższym mJDI12 – zwłaszcza wyższym spożyciem produktów sojowych, owoców morza i wodorostów – wykazywała mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto grupa z większym spożyciem soi miała większą masę mięśniową, a grupa z wyższą masą mięśniową – niższy stopień progresji włóknienia wątroby.
– To badanie wskazuje, że japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, że dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów – podsumował prof. Matsumoto.
Osaka Metropolitan University to nowy uniwersytet publiczny założony w kwietniu 2022 r., powstały w wyniku połączenia Osaka City University i Osaka Prefecture University.
Więcej informacji w artykule źródłowym („Severity of Liver Fibrosis Is Associated with the Japanese Diet Pattern and Skeletal Muscle Mass in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease”).