Bartosz Arłukowicz ułoży jadłospis polskim maluchom i nastolatkom

Udostępnij:
Naczelnym Kucharzem RP w kategorii dzieci i młodzież zostanie minister zdrowia – przewiduje projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL. Minister stworzyć ma rejestr produktów dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych i podawanych w stołówkach.
-W projekcie zaproponowano zakaz sprzedaży w sklepikach żywności o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób dietozależnych – pisze „Dziennik Gazeta Prawna”.

Chodzi tu o chipsy, napoje, ciastka. W pierwotnej wersji projektu była wyszczególniona lista środków spożywczych. Podkomisja, która pracowała nad projektem noweli zaproponowała, by w miejsce listy w ustawie wpisać upoważnienie dla ministra zdrowia do wydania rozporządzenia, które tę listę będzie zawierać. Posłowie połączonych Komisji: Zdrowia, Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej poparli to rozwiązanie.

Jak donosi gazeta na wniosek podkomisji posłowie rozszerzyli też zakres placówek, w których przepisy będą obowiązywać. Obok wcześniej wymienionych w projekcie przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjów dopisali także szkoły ponadgimnazjalne i tzw. inne formy wychowania przedszkolnego, np. punkty przedszkolne i kluby przedszkolaka.

Zdecydowali także, że rozporządzenie ministra zdrowia obejmie także jedzenie podawane w tych placówkach, m.in. na stołówkach. -Zaznaczono przy tym, że tworząc listę środków spożywczych, które będą mogły jeść dzieci uwzględnione muszą być normy żywieniowe oraz ich wartości odżywcze i zdrowotne – pisze „Dziennik Gazeta Prawna”.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.