Czekolada lekiem na raka

Udostępnij:
Lekarze twierdzą, że czekolada, nie tylko ze względu na dużą wartość energetyczną, ale przede wszystkim na skład, ma działanie antynowotworowe. Poprawia także nastrój i koncentrację – informuje PAP.
Czekolada jest bogatym źródłem witamin z grupy A, B i E, zawiera też składniki potrzebne do produkcji serotoniny. Spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Bogumiła Wójcik-Niklewska z Uniwersyteckiego Centrum Okulistyki i Onkologii w Katowicach zwraca szczególnie uwagę na witaminę A.
- Poprawi kontrast, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach. Gorzką czekoladę zaleca się np. pilotom przed lotem – powiedziała PAP dr Wójcik-Niklewska. - Musimy pamiętać, że wszystkie minerały, składniki, odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 70 proc. kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto czytać etykiety” – dodała.
Czekolada, to ważne i bogate źródło energii, już pół kilo wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię.
Na pewno nie zaleca się, zwłaszcza osobom o skłonnościach do tycia spożywania czekolady w aż tak dużych dawkach, ale jest zdecydowanie zdrowsza od wielu tzw. suplementów diety.
W ubiegłą sobotę obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.