Czosnek, rak płuca, zmniejszenie ryzyka
Redaktor: Jacek Szczęsny
Data: 07.08.2013
Źródło: IW, JS
Działy:
Poinformowano nas
Aktualności
Jak – na podstawie badań – donosi „Daily Mail”, jedzenie czosnku obniża ryzyko zachorowania na raka płuc.
Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że jedzenie surowego czosnku dwa razy w tygodniu może niemal o połowę obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc. Badanie przeprowadzono na grupie dorosłych osób, które czosnek spożywały regularnie. Okazało się, że taka dieta obniżyła ryzyko o 44 proc. Co ciekawe – badanie pokazało, że nawet wśród osób palących papierosy to ryzyko było mniejsze. Jak starają się udowodnić chińscy badacze – aż o 30 proc. Badanie sugeruje, że kluczowym czynnikiem zapobiegającym nowotworom płuc może być zawarta w czosnku allicyna, która działa przeciwzapalnie, jest antyutleniaczem oraz zmniejsza wydzielanie wolnych rodników.