GIS: Bakterie salmonelli w makreli wędzonej

Udostępnij:
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności bakterii Salmonella Albany w produkcie „Makrela wędzona NG TUSZA C”. W przypadku posiadania kwestionowanej partii produktu nie należy jej spożywać. Zaleca się zwrot do miejsca zakupu lub zniszczenie.
Chodzi o partię „Makreli wędzonej NG TUSZA C” o numerze: 404889A i terminie przydatności do spożycia: 28 kwietnia br.

Firma Koral S. A. – producent makreli – poinformowała odbiorców wspomnianej partii produktu, tj. firmę Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka o zaistniałam zagrożeniu i konieczności wycofania produktu z obrotu.

Zgodnie z oceną ryzyka przygotowaną przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny obecność bakterii chorobotwórczych Salmonella w przedmiotowym produkcie pozwala na zakwalifikowanie go jako szkodliwego dla zdrowia zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz rozporządzeniem nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r.

„Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella powinny być traktowane jako potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych. Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami” – można przeczytać na stronie internetowej GIS.

Badanie laboratoryjne w kierunku obecności bakterii Salmonella zostało wykonane w akredytowanym laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Polsce.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.