Kawy?

Udostępnij:
Badanie przeprowadzone na zlecenie British Heart Foundation wykazało, że na pracę serca nie ma wpływu nawet dwudziesta piąta filiżanka kawy.
- Naukowcy z Queen Mary University w Londynie, na zlecenie British Heart Foundation, przeanalizowali stan zdrowia i nawyki żywieniowe ponad 8 tys. Brytyjczyków pod kątem wpływu kawy na kondycję serca – raportuje Radio Zet. Konkluzja? Spożywanie nawet 25 filiżanek dziennie nie wpływa na pracę serca, a zatem nie podwyższa ryzyka zawału i udaru.

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

Dzięki swoim właściwościom kofeina jest wykorzystywana w farmakologii i występuje w postaci tabletek zawierających inne składniki o podobnym charakterze działania.

Stosowana w małych ilościach kofeina podnosi nastrój oraz poprawia samopoczucie, a także zwiększa koncentrację. Jednak w przypadku podwyższenia dawki, efekty nie stają się mocniejsze, a jej działanie zmienia się na przeciwne. Człowiek robi się drażliwy, niespokojny oraz jego nastrój zmienia się na negatywny.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.