Komórki trzustki złagodzą objawy choroby Alzheimera?
Tagi: | choroba Alzheimera, trzustka |
Komórki trzustki mogą wytwarzać białko potencjalnie chroniące mózg przed chorobą Alzheimera - informuje pismo „PNAS Nexus”.
Choroba Alzheimera jest chorobą zwyrodnieniową mózgu, której objawami są postępujące zaburzenia pamięci oraz zachowania, z czasem całkowicie uniemożliwiające prawidłowe funkcjonowanie chorego w codziennym życiu. W mózgach osób z chorobą Alzheimera gromadzi się i tworzy splątane blaszki peptyd znany jako beta-amyloid.
Osoby z cukrzycą częściej chorują na alzheimera. Sugeruje to związek pomiędzy początkiem choroby a komórkami, których nieprawidłowe funkcjonowanie jest zaburzone w przypadku cukrzycy — komórkami ß trzustki. Jednak podawanie insuliny nie wystarcza, by zatrzymać rozwój choroby Alzheimera.
Profesor Toru Hosoi z Sanyo-Onoda City University (Japonia) i jego współpracownicy wysunęli hipotezę o istnieniu neuroprotekcyjnego czynnika wydzielanego przez komórki ß trzustki, odrębnego od insuliny. Mógłby on łagodzić początek choroby Alzheimera.
Autorzy hodowali komórki ß trzustki myszy, a następnie wystawili komórki nerwowe będące pod wpływem beta-amyloidu na działanie płynu pochodzącego z hodowli komórek ß trzustki. Płyn skutecznie zatrzymał obumieranie neuronów wywołane przez beta-amyloid. Zdaniem autorów czynnikiem o działaniu ochronnym może być białko znane jako czynnik wzrostu fibroblastów 23 (FGF23).
Po podaniu samego FGF23 znacznie zmniejszyło się obumieranie komórek nerwowych pod wpływem beta-amyloid. Według autorów FGF23 może zwiększać liczbę białek rybosomalnych w neuronach (rybosomy to kompleksy białek z kwasami nukleinowymi służące do produkcji białek w procesie translacji).