Konsumenci chcą wydawać więcej na czekoladę, która nie niszczy zębów
Redaktor: Ewa Gosiewska
Data: 14.09.2011
Źródło: Beneo/EG
Działy:
Poinformowano nas
Aktualności
Wyniki sondażu przeprowadzonego przez firmę BENEO pokazują, że konsumenci chcą wydawać więcej na czekoladę, która nie niszczy zębów.
Badanie przeprowadzone przez BENEO – firmę produkującą składniki pożywienia – potwierdza, że konsumenci marzą o zdrowszej alternatywie dla czekoladowych cukierków
w polewie cukrowej. Są też skłonni zapłacić o 10% więcej za produkty nieszkodliwe dla zębów, gdyby takie pojawiły się na rynku. Firma BENEO poinformowała dziś o wynikach swojego najnowszego sondażu opinii konsumentów. Mierzono w nim tzw. wrażliwość cenową w celu ustalenia, jaki jest poziom akceptacji nieszkodliwych dla zębów czekoladowych cukierków w polewie cukrowej oraz jaki jest poziom zainteresowania takimi produktami.
Firma BENEO posiadając fachową wiedzę w dziedzinie kreowania nowych pomysłów dla przemysłu cukierniczego, opracowała składnik funkcjonalny PalatinoseTM (izomaltuloza), który nie powoduje próchnicy. Dlatego właśnie jest przekonana, że pozytywna reakcja konsumentów zaowocuje wprowadzeniem na rynek nieszkodliwej dla zębów odmiany takich wyrobów cukierniczych.
- „Popularność takich cukierków, jak M&M’s czy Smarties potwierdza duży popyt na tego rodzaju słodycze, a wyniki naszego sondażu dowodzą, że konsumenci są gotowi na ich nowe i zdrowsze wersje. Największą zaletą jest to, że produkty zawierające Palatinose™ mogą mieć nieszkodliwe dla zębów nadzienie i kolorową polewę, nie powodujące żadnych niepożądanych skutków ubocznych” – wyjaśnia dr Christian Niederauer, Market Research Manager (menedżer ds. badania rynku) w BENEO.
Sondaż BENEO został przeprowadzony w Niemczech, które są drugim największym rynkiem na świecie pod względem nowych pomysłów w sektorze czekoladowych cukierków w polewie cukrowej1. Wyniki badania, przeprowadzonego w grupie kobiet powyżej 14 lat pokazują, że jego uczestniczkom podoba się pomysł drażetek czekoladowych, które są nieszkodliwe dla zębów. Średnia liczba punktów przyznawanych przez osoby regularnie jedzące takie słodycze wyniosła 1,74 (w skali od 1 do 6, gdzie 1 = bardzo mi się podoba, a 6 = bardzo mi się nie podoba). Wykazywały one również chęć kupienia takiego produktu, gdyby był dostępny w sklepach. Poza tym blisko 90% osób regularnie jedzących cukierki czekoladowe w polewie cukrowej, ponad 95% osób stojących na straży zwyczajów żywieniowych – a więc rodziców i opiekunów – oraz ponad jedna trzecia osób nie jedzących takich produktów wykazuje chęć wypróbowania tej nowej odmiany słodyczy. Część sondażu o charakterze badania pośredniego, zapewniającego większą prawdziwość udzielanych informacji wykazała również, że uczestnicy byliby skłonni zaakceptować o 10% wyższą cenę za produkt nieszkodliwy dla zębów.
Składnik Palatinose™ jest jedynym w pełni trawionym disacharydem, który jest przyjazny dla zębów. Brak próchnicogennego wpływu tego składnika funkcjonalnego został ostatnio potwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Palatinose™ jest pozyskiwany w sposób naturalny z buraka cukrowego. Uwalnia energię węglowodanów przez dłuższy czas, dzięki czemu w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny 32). Jest to w pełni trawiony cukier funkcjonalny, dlatego przy jego zastosowaniu można uzyskać czekoladę i polewy nieszkodliwe dla zębów, bez żadnych skutków ubocznych.
w polewie cukrowej. Są też skłonni zapłacić o 10% więcej za produkty nieszkodliwe dla zębów, gdyby takie pojawiły się na rynku. Firma BENEO poinformowała dziś o wynikach swojego najnowszego sondażu opinii konsumentów. Mierzono w nim tzw. wrażliwość cenową w celu ustalenia, jaki jest poziom akceptacji nieszkodliwych dla zębów czekoladowych cukierków w polewie cukrowej oraz jaki jest poziom zainteresowania takimi produktami.
Firma BENEO posiadając fachową wiedzę w dziedzinie kreowania nowych pomysłów dla przemysłu cukierniczego, opracowała składnik funkcjonalny PalatinoseTM (izomaltuloza), który nie powoduje próchnicy. Dlatego właśnie jest przekonana, że pozytywna reakcja konsumentów zaowocuje wprowadzeniem na rynek nieszkodliwej dla zębów odmiany takich wyrobów cukierniczych.
- „Popularność takich cukierków, jak M&M’s czy Smarties potwierdza duży popyt na tego rodzaju słodycze, a wyniki naszego sondażu dowodzą, że konsumenci są gotowi na ich nowe i zdrowsze wersje. Największą zaletą jest to, że produkty zawierające Palatinose™ mogą mieć nieszkodliwe dla zębów nadzienie i kolorową polewę, nie powodujące żadnych niepożądanych skutków ubocznych” – wyjaśnia dr Christian Niederauer, Market Research Manager (menedżer ds. badania rynku) w BENEO.
Sondaż BENEO został przeprowadzony w Niemczech, które są drugim największym rynkiem na świecie pod względem nowych pomysłów w sektorze czekoladowych cukierków w polewie cukrowej1. Wyniki badania, przeprowadzonego w grupie kobiet powyżej 14 lat pokazują, że jego uczestniczkom podoba się pomysł drażetek czekoladowych, które są nieszkodliwe dla zębów. Średnia liczba punktów przyznawanych przez osoby regularnie jedzące takie słodycze wyniosła 1,74 (w skali od 1 do 6, gdzie 1 = bardzo mi się podoba, a 6 = bardzo mi się nie podoba). Wykazywały one również chęć kupienia takiego produktu, gdyby był dostępny w sklepach. Poza tym blisko 90% osób regularnie jedzących cukierki czekoladowe w polewie cukrowej, ponad 95% osób stojących na straży zwyczajów żywieniowych – a więc rodziców i opiekunów – oraz ponad jedna trzecia osób nie jedzących takich produktów wykazuje chęć wypróbowania tej nowej odmiany słodyczy. Część sondażu o charakterze badania pośredniego, zapewniającego większą prawdziwość udzielanych informacji wykazała również, że uczestnicy byliby skłonni zaakceptować o 10% wyższą cenę za produkt nieszkodliwy dla zębów.
Składnik Palatinose™ jest jedynym w pełni trawionym disacharydem, który jest przyjazny dla zębów. Brak próchnicogennego wpływu tego składnika funkcjonalnego został ostatnio potwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Palatinose™ jest pozyskiwany w sposób naturalny z buraka cukrowego. Uwalnia energię węglowodanów przez dłuższy czas, dzięki czemu w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny 32). Jest to w pełni trawiony cukier funkcjonalny, dlatego przy jego zastosowaniu można uzyskać czekoladę i polewy nieszkodliwe dla zębów, bez żadnych skutków ubocznych.