iStock
Nowy projekt ustawy o jedzeniu szpitalnym
Tagi: | Krzysztof Gawkowski |
– Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów na osobę nie może być niższy niż 120 proc. minimalnej stawki godzinowej brutto ustalanej na podstawie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę – proponują w projekcie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia posłowie Lewicy. Streszczamy i udostępniamy dokument.
Posłowie w swoim projekcie domagają się zwiększenia nakładów na żywienie zbiorowe w zakładach opieki zdrowotnej (a także placówkach edukacyjnych oraz innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego). Sugerują, że kwota przeznaczana dziennie na wyżywienie jednego pacjenta powinna wynosić 120 proc. stawki godzinowej brutto, wyliczanej na podstawie ustawy o wynagrodzeniu minimalnym. Łatwo obliczyć, że jest to kwota 23,64 zł – minimalna stawka godzinowa brutto to obecnie 19,7 zł.
Parlamentarzyści – których przedstawicielem jest poseł Krzysztof Gawkowski – w uzasadnieniu projektu zwracają uwagę, że „żywienie stanowi integralną część procesu leczniczego i współdecyduje o poprawie zdrowia pacjenta”. Powołują się przy tym na raport Najwyższej Izby Kontroli pod tytułem „Żywienie pacjentów w szpitalach”, w którym stwierdza się, że „przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego i zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach, a dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić”.
Z kontroli NIK wynika, że średni dzienny koszt wyżywienia w sprawdzanych szpitalach w latach 2015–2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł.
– W placówkach prowadzących własne kuchnie średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił – to rażąco niska kwota – od 3,70 do 8,46 zł dziennie. Według śródrocznych badań Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych o minimum egzystencji, najniższa możliwa kwota na wyżywienie osoby wynosi 7,56 zł, implikując, że pacjenci w polskich ośrodkach ochrony zdrowia, karmieni są poniżej minimum egzystencjalnego – podkreślają parlamentarzyści.
Posłowie zwracają także uwagę na „rażąco niski procent kosztów produktów w porównaniu z kosztami całego posiłku, w jednym z przypadków wynoszącym jedynie 24 procent kosztów całego posiłku w ciągu dnia”.
Projektodawcy wskazują, że „obecne realia skrajnie zaprzeczają również podstawowym rekomendacjom Światowej Organizacji Zdrowia, a sytuacja w polskich szpitalach jest również sprzeczna z Konstytucją RP, zgodnie z którą każdy ma prawo do ochrony zdrowia”.
Minimalna stawka godzinowa jest ustalana na podstawie ustawy, a jej wartość jest znana z odpowiednim wyprzedzeniem. Projektodawcy uznają, że „wskaźnik minimalnej stawki godzinowej na dany rok jest najbardziej elastyczny, a co za tym idzie optymalny dla konsumentów i budżetów podmiotów, których dotyczy przedmiotowy projekt”.
Posłowie zaznaczają, że „w wyniku wejścia w życie nowej ustawy poprawie ulegnie standard wyżywienia w zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, placówkach oświatowych i innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego”.
– Skutkiem poprawy standardu w tym zakresie będzie lepsza dieta pacjentów, uczniów i innych osób korzystających z żywienia zbiorowego typu zamkniętego, a co za tym idzie – w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia – piszą posłowie Lewicy.
Projektodawcy podają źródła finansowania swojego pomysłu.
– Na podstawie raportu Głównego Urzędu Statystycznego z 2020 roku „Zdrowie i ochrona zdrowia w 2019 roku” można oszacować, że z usług żywienia w zakładach opieki zdrowotnej rocznie korzysta ok. 11 mln osób przeciętnie przez 10 dni w roku. Oznacza to, że szacunkowy koszt wyrównania kosztów w tych placówkach wyniesie ok. 900 mln zł rocznie. Wydatki te zostaną sfinansowane z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia w ramach zwiększenia finansowania ochrony zdrowia na podstawie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych – wyliczają posłowie.
Projekt posłów Lewicy jest opiniowany przez Biuro Legislacyjne i Biuro Analiz Sejmowych.
Publikujemy projekt w całości.
Dokument można oglądać wyłącznie na komputerach lub ściągając go po kliknięciu w: Projekt ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.
Projekt rządowy
Przypomnijmy – w marcu opublikowano projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. W połowie kwietnia zakończono proces konsultacji społecznych – na razie oficjalnie nic się z rozporządzeniem nie dzieje.
Przeczytaj także: „Nowe wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia”.
Parlamentarzyści – których przedstawicielem jest poseł Krzysztof Gawkowski – w uzasadnieniu projektu zwracają uwagę, że „żywienie stanowi integralną część procesu leczniczego i współdecyduje o poprawie zdrowia pacjenta”. Powołują się przy tym na raport Najwyższej Izby Kontroli pod tytułem „Żywienie pacjentów w szpitalach”, w którym stwierdza się, że „przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego i zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach, a dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić”.
Z kontroli NIK wynika, że średni dzienny koszt wyżywienia w sprawdzanych szpitalach w latach 2015–2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł.
– W placówkach prowadzących własne kuchnie średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił – to rażąco niska kwota – od 3,70 do 8,46 zł dziennie. Według śródrocznych badań Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych o minimum egzystencji, najniższa możliwa kwota na wyżywienie osoby wynosi 7,56 zł, implikując, że pacjenci w polskich ośrodkach ochrony zdrowia, karmieni są poniżej minimum egzystencjalnego – podkreślają parlamentarzyści.
Posłowie zwracają także uwagę na „rażąco niski procent kosztów produktów w porównaniu z kosztami całego posiłku, w jednym z przypadków wynoszącym jedynie 24 procent kosztów całego posiłku w ciągu dnia”.
Projektodawcy wskazują, że „obecne realia skrajnie zaprzeczają również podstawowym rekomendacjom Światowej Organizacji Zdrowia, a sytuacja w polskich szpitalach jest również sprzeczna z Konstytucją RP, zgodnie z którą każdy ma prawo do ochrony zdrowia”.
Minimalna stawka godzinowa jest ustalana na podstawie ustawy, a jej wartość jest znana z odpowiednim wyprzedzeniem. Projektodawcy uznają, że „wskaźnik minimalnej stawki godzinowej na dany rok jest najbardziej elastyczny, a co za tym idzie optymalny dla konsumentów i budżetów podmiotów, których dotyczy przedmiotowy projekt”.
Posłowie zaznaczają, że „w wyniku wejścia w życie nowej ustawy poprawie ulegnie standard wyżywienia w zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, placówkach oświatowych i innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego”.
– Skutkiem poprawy standardu w tym zakresie będzie lepsza dieta pacjentów, uczniów i innych osób korzystających z żywienia zbiorowego typu zamkniętego, a co za tym idzie – w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia – piszą posłowie Lewicy.
Projektodawcy podają źródła finansowania swojego pomysłu.
– Na podstawie raportu Głównego Urzędu Statystycznego z 2020 roku „Zdrowie i ochrona zdrowia w 2019 roku” można oszacować, że z usług żywienia w zakładach opieki zdrowotnej rocznie korzysta ok. 11 mln osób przeciętnie przez 10 dni w roku. Oznacza to, że szacunkowy koszt wyrównania kosztów w tych placówkach wyniesie ok. 900 mln zł rocznie. Wydatki te zostaną sfinansowane z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia w ramach zwiększenia finansowania ochrony zdrowia na podstawie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych – wyliczają posłowie.
Projekt posłów Lewicy jest opiniowany przez Biuro Legislacyjne i Biuro Analiz Sejmowych.
Publikujemy projekt w całości.
Dokument można oglądać wyłącznie na komputerach lub ściągając go po kliknięciu w: Projekt ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.
Projekt rządowy
Przypomnijmy – w marcu opublikowano projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. W połowie kwietnia zakończono proces konsultacji społecznych – na razie oficjalnie nic się z rozporządzeniem nie dzieje.
Przeczytaj także: „Nowe wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia”.