Polska Federacja Szpitali: Cieszymy się, że stanowisko prezesa NFZ obejmuje osoba dobrze znająca problematykę szpitalnictwa

List prezesa PFSz do Agnieszki Pachciarz
Szanowna Pani Prezes,
W imieniu Polskiej Federacji Szpitali serdecznie gratuluję objęcia stanowiska Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia.
Cieszymy się, że stanowisko obejmuje osoba dobrze znająca problematykę szpitalnictwa. Tak jak i Pani uważamy, że należy premiować te ośrodki, które w sposób kompleksowy otaczają opieką chorych i mają sukcesy w leczeniu. Jesteśmy bowiem zaniepokojeni fragmentaryzacją opieki i hiperspecjalizacją w polskiej ochronie zdrowia. Mamy nadzieję, że pod Pani kierownictwem, Narodowy Fundusz Zdrowia będzie stawiał przed polskimi szpitalami wymagania na miarę ich możliwości finansowych oraz organizacyjnych. Jesteśmy za stosowaniem większej ilości zachęt i pozytywnych bodźców w ochronie zdrowia, a przeciw mnożeniu kar i ograniczeń.
Zgadzamy się z Pani deklaracją ograniczenia marnotrawienia pieniędzy w systemie ochrony zdrowia. Deklarujemy konstruktywną współpracę, między innymi na polu zmniejszania kosztów działania szpitali poprzez organizację grup zakupowych, grup ubezpieczeniowych, grup kapitału ludzkiego oraz inwestycyjnych. Szukamy także możliwości wzrostu przychodów szpitali na przykład poprzez wspólną organizację badań klinicznych, czy udział w projektach związanych z opieką transgraniczną.
Podobnie jak i Pani, promujemy wysoką jakość opieki nad pacjentem, czego przejawem są nasze zaawansowane prace nad systemem zarządzania ryzykiem w szpitalach oraz współpraca z instytucjami certyfikacyjnymi.
W załączeniu przesyłamy aktualny biuletyn naszej Federacji – jedynej w Polsce organizacji pracodawców sektora szpitalnego „ponad podziałami”. W dniu 22.10.2012 po raz pierwszy w Warszawie, odbędzie sie posiedzenie Rady Gubernatorów Europejskiej Federacji Szpitali, organizacji z ponad 45–letnią historią, reprezentującej ok. 80% łóżek szpitalnych w EU. Chciałbym już w tej chwili serdecznie Panią Prezes na to spotkanie zaprosić.
Z wyrazami uszanowania,

Jarosław J. Fedorowski, Prof. uniw. Dr, Dr n. med. MBA, FACP, FESC
Prezes Polskiej Federacji Szpitali
Gubernator (PL) i członek Prezydium Europejskiej Federacji Szpitali HOPE

© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.