Archiwum

Prof. Czupryniak o „podatku cukrowym”

Udostępnij:
- Jeśli tylko dołożymy niewielki podatek do produktów zawierających cukier, to da to niewiele. 70 gr podwyżki nic nie zmieni, ale gdyby litr słodkiego sztucznego napoju podrożał o 10 zł, to ludzie na pewno przestaliby go kupować - przyznaje prof. Leszek Czupryniak, diabetolog.
Czy podatek od napojów gazowanych rzeczywiście może pomoc w walce z cukrzycą?

- Generalnie diabetolodzy są za, o ile się to dobrze zrobi. Ale jeśli tylko dołożymy niewielki podatek do produktów zawierających cukier i nic więcej, to da to niewiele – mówi prof. Czupryniak w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”. Podkreśla, że rząd widzi w nim przede wszystkim źródło dodatkowych pieniędzy. - My chcemy zdrowszych ludzi – dodaje.

- Niech wszystko, co słodkie, będzie opodatkowane tak wysoko jak papierosy – podsumowuje ekspert.

Jak zadziałała podatek w innych krajach?

- Inne państwa też już się przekonały, że niewielki podatek przynosi niewiele. W prasie naukowej są analizy na ten temat. Na początku sprzedaż trochę spada, ale po roku, dwóch jest powrót do punktu wyjścia. Ludzie przyzwyczajają się do nowej ceny i zaczynają kupować tyle co wcześniej – odpowiada prof. Czupryniak.

Przeczytaj także: „Gwiazdowski o podatku cukrowym” i „Opodatkowane napoje słodzone”.

Zachęcamy do polubienia profilu „Menedżera Zdrowia” na Facebooku: www.facebook.com/MenedzerZdrowia i obserwowania kont na Twitterze i LinkedInie: www.twitter.com/MenedzerZdrowia i www.linkedin.com/MenedzerZdrowia.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.