Rafinowany czy tłoczony na zimno - w którym oleju więcej kwasów omega-3?

Udostępnij:
Często głoszona jest teza, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Tezę tę postanowili zweryfikować naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na tych samych poziomach!
Przedmiotem badania przeprowadzonego przez ekspertów z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego, była ocena zawartości kwasów omega- 3 w oleju rzepakowym rafinowanym i tłoczonym na zimno.

W teście naukowcy badali pięć najbardziej popularnych marek olei rzepakowych rafinowanych, porównując je z dwoma olejami tłoczonymi na zimno. Badania wykazały, że zawartość kwasu omega-3 w olejach rafinowanych wahała się od 7% do 9%, natomiast w olejach tłoczonych na zimno od 8,3% do 9,2%.

Z badania wynika, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych i nierafinowanych jest porównywalna. Niesłuszne jest również twierdzenie, ze oleje rzepakowe rafinowane są uboższe w kwasy omega -3 w porównaniu z olejami tłoczonymi na zimno.

Badania wykazały jeszcze jedną istotną kwestię, dotyczącą wpływu okresu przechowywania oleju na zawartość w nim kwasu omega – 3. Okazało się, że czas przechowywania nie wpływa na poziom zawartych w oleju kwasów omega – 3. O ich poziomie decyduje przede wszystkim skład kwasów tłuszczowych nasion oraz czynniki hodowlane i środowiskowo – uprawne. Dzięki takim wynikom udało się obalić mit, że olej rzepakowy ze sklepowej półki różni się od tego, który dopiero zdjęto z linii produkcyjnej w fabryce.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.