Salmonella w Danii
Redaktor: Aleksandra Lang
Data: 02.08.2013
Źródło: MNT, JS
Działy:
Poinformowano nas
Aktualności
Centrum Chorób Odzwierzęcych w Narodowym Instytucie Żywności Politechniki Danii we współpracy z Statens Serum Institut przedstawiło raport na temat zachorowań na salmonellę w 2012 r. Nie jest źle.
W 2012 r. w Danii zarejestrowano 1198 przypadków salmonelli, co oznacza, że zachorowało 21 osób na 100 tys. mieszkańców. To trochę więcej niż w rekordowo niskim pod względem zapadalności roku 2011. Niemal do połowy (45 proc.) wszystkich infekcji doszło za granicą – głównie w Egipcie, Tajlandii i Turcji.
Duńczycy najczęściej zarażali się bakteriami Salmonella typhimurium, które przyczyniły się do 415 zachorowań. Salmonella enteritidis spowodowała 242 zachorowania.
Wiele przypadków było efektem spożywania duńskiej wołowiny. Jak to określono – duńskie befsztyki były drugim co do wielkości źródłem żywności zakażonej salmonellą - 7 proc. zatruć oznacza bardzo duży wzrost w porównaniu z ostatnią dekadą, gdy zatrucia te miały udział od 0,5 do 1,5 proc.
Duńczycy najczęściej zarażali się bakteriami Salmonella typhimurium, które przyczyniły się do 415 zachorowań. Salmonella enteritidis spowodowała 242 zachorowania.
Wiele przypadków było efektem spożywania duńskiej wołowiny. Jak to określono – duńskie befsztyki były drugim co do wielkości źródłem żywności zakażonej salmonellą - 7 proc. zatruć oznacza bardzo duży wzrost w porównaniu z ostatnią dekadą, gdy zatrucia te miały udział od 0,5 do 1,5 proc.