Salmonella w Danii

Udostępnij:
Centrum Chorób Odzwierzęcych w Narodowym Instytucie Żywności Politechniki Danii we współpracy z Statens Serum Institut przedstawiło raport na temat zachorowań na salmonellę w 2012 r. Nie jest źle.
W 2012 r. w Danii zarejestrowano 1198 przypadków salmonelli, co oznacza, że zachorowało 21 osób na 100 tys. mieszkańców. To trochę więcej niż w rekordowo niskim pod względem zapadalności roku 2011. Niemal do połowy (45 proc.) wszystkich infekcji doszło za granicą – głównie w Egipcie, Tajlandii i Turcji.
Duńczycy najczęściej zarażali się bakteriami Salmonella typhimurium, które przyczyniły się do 415 zachorowań. Salmonella enteritidis spowodowała 242 zachorowania.
Wiele przypadków było efektem spożywania duńskiej wołowiny. Jak to określono – duńskie befsztyki były drugim co do wielkości źródłem żywności zakażonej salmonellą - 7 proc. zatruć oznacza bardzo duży wzrost w porównaniu z ostatnią dekadą, gdy zatrucia te miały udział od 0,5 do 1,5 proc.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.