Sanepid zajrzy szpitalom w garnki i talerze

Udostępnij:
Będą kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczący żywienia szpitalnego. Kontrole zaleca Rzecznika Praw Pacjenta, po licznych skargach na jego jakość.
- Do Rzecznika Praw Pacjenta wpływają sygnały dotyczące niedostatecznej jakości żywienia w podmiotach leczniczych. Rzecznik wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności oraz jakości żywienia w podmiotach leczniczych – czytamy w komunikacie RPP.

Krystyna Barbara Kozłowska proponuje, aby Główny Inspektor Sanitarny zlecił państwowym powiatowym inspektorom sanitarnym przeprowadzenie doraźnych kontroli/inspekcji we wszystkich podmiotach leczniczych wykonujących działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne.

- Obecnie większość szpitali decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych. Jednakże to dyrektorzy szpitali, pomimo podpisanej umowy z takimi firmami, odpowiadają za bezpieczeństwo zdrowotne pacjentów – przypomina Barbara Kozłowska.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.