Spór o gluten w hostii
Redaktor: Bartłomiej Leśniewski
Data: 11.07.2017
Źródło: BL, Interia, Rzeczpospolita
Watykan odniósł się do sprawy glutenu w hostii. Jak piszą biskupi w liście okólnym, „hostie całkowicie pozbawione glutenu są materią eucharystyczną nieważną”. Rozwiązaniem jest hostia niskoglutenowa.
- Przyczyną do dyskusji na temat przyjmowania hostii jest celiakia. Skarżący się na tę dolegliwość w zasadzie nie powinni w ogóle spożywać glutenu. Tymczasem tradycyjny komunikant przyjmowany przez wiernych w czasie mszy świętej zawiera 25 miligramów glutenu. Tolerancja osób dotkniętych celiakią kończy się, kiedy stężenie przekracza 20 miligramów. Ale na kilogram produktu - pisze "Interia".
Rzecznik polskiego Episkopatu odniósł się do "Listu okólnego do biskupów świata na temat chleba i wina używanych do sprawowania Eucharystii".
Jak twierdzi ks. Paweł Rytel-Andrianik, cytowany przez "Rzeczpospolitą", treść listu była błędnie interpretowana, jakoby osoby chore na celiakię miały być pozbawione możliwości przyjmowania komunii św. pod postacią chleba.
- Słowem-kluczem do zrozumienia tego dokumentu jest "hostia niskoglutenowa". Hostie niskoglutenowe posiadają specjalny certyfikat potwierdzający, że spełniają dwa warunki: są materią eucharystyczną ważną i jednocześnie są bezpieczne dla chorych na celiakię - podkreślił rzecznik KEP.
Rzecznik polskiego Episkopatu odniósł się do "Listu okólnego do biskupów świata na temat chleba i wina używanych do sprawowania Eucharystii".
Jak twierdzi ks. Paweł Rytel-Andrianik, cytowany przez "Rzeczpospolitą", treść listu była błędnie interpretowana, jakoby osoby chore na celiakię miały być pozbawione możliwości przyjmowania komunii św. pod postacią chleba.
- Słowem-kluczem do zrozumienia tego dokumentu jest "hostia niskoglutenowa". Hostie niskoglutenowe posiadają specjalny certyfikat potwierdzający, że spełniają dwa warunki: są materią eucharystyczną ważną i jednocześnie są bezpieczne dla chorych na celiakię - podkreślił rzecznik KEP.