Spór o gluten w hostii

Udostępnij:
Watykan odniósł się do sprawy glutenu w hostii. Jak piszą biskupi w liście okólnym, „hostie całkowicie pozbawione glutenu są materią eucharystyczną nieważną”. Rozwiązaniem jest hostia niskoglutenowa.
- Przyczyną do dyskusji na temat przyjmowania hostii jest celiakia. Skarżący się na tę dolegliwość w zasadzie nie powinni w ogóle spożywać glutenu. Tymczasem tradycyjny komunikant przyjmowany przez wiernych w czasie mszy świętej zawiera 25 miligramów glutenu. Tolerancja osób dotkniętych celiakią kończy się, kiedy stężenie przekracza 20 miligramów. Ale na kilogram produktu - pisze "Interia".

Rzecznik polskiego Episkopatu odniósł się do "Listu okólnego do biskupów świata na temat chleba i wina używanych do sprawowania Eucharystii".

Jak twierdzi ks. Paweł Rytel-Andrianik, cytowany przez "Rzeczpospolitą", treść listu była błędnie interpretowana, jakoby osoby chore na celiakię miały być pozbawione możliwości przyjmowania komunii św. pod postacią chleba.

- Słowem-kluczem do zrozumienia tego dokumentu jest "hostia niskoglutenowa". Hostie niskoglutenowe posiadają specjalny certyfikat potwierdzający, że spełniają dwa warunki: są materią eucharystyczną ważną i jednocześnie są bezpieczne dla chorych na celiakię - podkreślił rzecznik KEP.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.