Szumowski: Odpowiedzialność za żywienie w szpitalu spoczywa na dyrektorze

Udostępnij:
- Kuchnia szpitalna w dużym stopniu zależy od dyrekcji placówki - powiedział minister Łukasz Szumowski spytany o żywienie pacjentów na szpitalnych oddziałach.
- W dokumentacji medycznej zaczęła w tej chwili obowiązywać karta, która ocenia stan wyżywienia pacjenta, jego stan, czy jest niedożywiony, czy ma braki w bilansie, jaki jest jego BMI - wskazał minister zdrowia. O sprawie poinformowała Polska Agencja Prasowa. - Kuchnia szpitalna, to jak będzie robiona, w dużym stopniu zależy od dyrekcji. Są oczywiście kontrole jakości, przeprowadzane choćby przez sanepid i przez NFZ - warunków świadczenia usług medycznych - dodał Szumowski.

Łukasz Szumowski zauważył, że wizytując teraz szpitale, a wcześniej bywając w nich jako lekarz, widział, że są szpitale, gdzie jedzenie jest na dobrym poziomie i takie, gdzie jest fatalne. - Dyrektorzy muszą wykazać się większą inicjatywą, by żywienie było odpowiednie, szczególnie tam, gdzie są np. starsi pacjenci - ocenił.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.