Zakażenia EHEC - winne kiełki

Udostępnij:
Falę ostrych zatruć spowodowanych szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech wywołały bez żadnych wątpliwości zanieczyszczone kiełki - ogłosił oficjalnie niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka. W wyniku zatruć w Europie zmarły 33 osoby, z czego 32 w Niemczech.
Biolodzy z instytutu potwierdzili w ten sposób wyniki badań laboratoryjnych władz Nadrenii Północnej-Westfalii, według których źródłem zakażenia bardzo rzadkim i zjadliwym szczepem bakterii EHEC są kiełki, pochodzące z uprawy ekologicznej Gaertnerhof w Bienenbuettel w Dolnej Saksonii.

Rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego Jan Bondar zapewnił, że "sprawdzono, dokąd trafiały kiełki z uprawy w Dolnej Saksonii”. - Wiadomo, że Polski nie było na liście odbiorców - stwierdził.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.