Zbuduj odporność na jesień – jak colostrum może Ci pomóc
Najcenniejsze colostrum wydzielane jest w pierwszych godzinach po porodzie. Colostrum wykorzystywane do produkcji Colostrum Colostrigen pozyskuje się do 2 godzin po porodzie, co zapewnia możliwe najwyższe stężenie składników aktywnych.
W składzie colostrum znajdziemy ok. 250 substancji, w tym:
- liczne białka aktywne biologicznie,
- przeciwciała, szczególnie w klasie IgA,
- witaminy,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów.
Jak działa nasz układ odpornościowy?
Układ odpornościowy człowieka niczym strażnik broni organizmu przed różnego rodzaju patogenami. Aby właściwie rozpoznawać zagrożenia, potrzebuje dojrzewania. Proces dojrzewania układu odpornościowego można porównać do nauki w szkole, a więc wymaga czasu oraz właściwej pielęgnacji. W okresie okołoporodowym to matka i jej przeciwciała stanowią pierwszą linię obrony. Następnie dziecko już samodzielnie wytwarza odporność na skutek kontaktu z patogenami. Dziecko w krytycznym momencie początku swojego życia otrzymuje niezwykle cenny dar od matki, jakim jest colostrum, czyli skoncentrowaną porcję aktywnych biologicznie substancji chroniących organizm oraz modulujących układ odpornościowy noworodka.
Materiały prasowe
Co więc zrobić, aby wspomóc układ odpornościowy?
Podstawą zdrowia jest właściwa dla wieku oraz stanu organizmu dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze, witaminy, mikroelementy. W przypadku ich braku lub niedoboru można je suplementować. Ważny dodatek stanowią także pre- i probiotyki. Otwartym pytaniem pozostaje, czy dieta, którą stosujemy, jest kompletna, albo czy w krytycznych momentach nie ma w niej niedoborów. Na pracę układu odpornościowego ma wpływ również wiek, styl życia, aktywność fizyczna, środowisko, leki, choroby przewlekłe, a także szczepienia, o których w wieku dorosłym tak często zapominamy.
Jak przygotować się na nadchodzący sezon infekcyjny?
Już na kilka tygodni przed nadchodącym sezonem infekcyjnym należy pomyśleć jak wspomóc układ odpornościowy. Proces dojrzewania i nabywania kompetencji do walki z patogenami wymaga czasu. Między naszym układem odpornościowym a patogenami trwa ciągła rywalizacja. Wygrywa lepiej przystosowany i sprawniej działający. Wakacje, a więc czas kiedy jesteśmy wypoczęci, dobrze odżywieni, mamy do dyspozycji owoce sezonowe, jest optymalny do rozpoczęcia przygotowań, szczególnie w obecnym czasie, kiedy wzrasta liczba zakażeń koronawirusem. Otwartym pytaniem pozostaje, co jeszcze można zrobić, żeby nasz układ immunologiczny sprawniej działał, czyli co zrobić, żeby zminimalizować ryzyko infekcji.
Materiały prasowe
W jaki sposób colostrum wspiera układ odpornościowy?
Colostrum dzięki wysokiej zawartości wielu aktywnych substancji biologicznych inicjuje prawidłowe działanie, wzmacnia system odpornościowy. W przeciwieństwie do mleka wydzielanego w kolejnych dobach laktacji colostrum zawiera skoncentrowaną ilość laktoferryny, immunoglonulin, witamin, mikroelementów, leukocytów, laktoperoksydazy, cytokin, chemokin, czynników wzrost, oligosacharydów. W licznych badaniach naukowych wykazano jego korzystny efekt u noworodków, które otrzymują colostrum od swoich matek, a także u dzieci, sportowców, dorosłych i starszych osób. Badania naukowe wykazywały, że osoby suplementujące się colostrum rzadziej i krócej chorowały na infekcje górnych dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego m.in. rotawirusowe. Warto zauważyć, że colostrum jest produktem w pełni naturalnym. Jedynie jego suszenie odbywa się w warunkach laboratoryjnych, a zatem jest produktem bezpiecznym.
Osoby suplementujące się colostrum zapewniają dodatkowe wsparcie rozwoju i prawidłowe działanie układu immunologicznego oraz całego organizmu. Stanowi ono dodatkowy, cenny element podnoszący sprawność mechanizmów obronnych. Stojąc przed wyborem czy suplementować, czy nie, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy mogę zrobić coś więcej dla siebie, aby zachować zdrowie. Nauka cały czas stara się udzielić odpowiedzi na pytanie, czy zalecać colostrum jako suplement z uwagi na złożone mechanizmy jego działania. Cały czas toczą się badania oraz dyskusje ekspertów o zastosowaniach colostrum.
Czy colostrum może pomóc w walce z koronawirusem?
Wzmacniając układ odpornościowy, zyskujemy przewagę nad patogenami. Im sprawniejsze mechanizmy obronne, tym większa szansa na uniknięcie infekcji. Biorąc pod uwagę mechanizmy działania poszczególnych składników colostrum wydaje się, że może ono być skuteczne w uniknięciu zakażenia oraz w szybszej eliminacji SARS-CoV-2, jednak potwierdzenie tej tezy wymaga dalszych badań naukowych.
Bibliografia:
Jones A.W., March D.S., Curtis F., Bridle C. Bovine colostrum supplementation and upper respiratory symptoms during exercise training: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Bmc Sports Sci. Med. Rehabil. 2016;8:21.
Durkalec-Michalski K, Woźniewicz M, Immunological Outcomes of Bovine Colostrum Supplementation in Trained and Physically Active People: A Systematic Review and Meta-Analysis, Nutrients. 2020 Apr; 12(4): 1023.
Solomons NW Modulation of the immune system and the response against pathogens with bovine colostrum concentrates, European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, Suppl 3, S24–S28
Yang M i wsp., Colostrum quality affects immune system establishment and intestinal development of neonatal calves, Journal of Dairy Science Volume 98, Issue 10, October 2015, Pages 7153-7163
Ygberg S, Nilsson A, The developing immune system – from foetus to toddler, Acta Pædiatrica ª2011 Foundation Acta Pædiatrica 2012 101, pp. 120–127
Simon AK,i wsp. Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc. R. Soc. B 282: 20143085.
Ogra PL, Walker WA, Lönnerdal B (eds): Milk, Mucosal Immunity, and the Microbiome: Impact on the Neonate. Nestlé Nutr Inst Workshop Ser. Basel, Karger, 2020, vol 94, pp 1–10
O autorze:
Maciej Rygalski absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z 2007 r. W trakcie studiów korzystał z programu wymiany studentów Erazmus w Universitätsklinikum Düsseldorf. Od czasu studiów uczył się u boku Prof. E. Zawiszy, zdobywając wiedzę alergologiczną, a także współuczestniczył w badaniu klinicznym. Staż podyplomowy odbył w Szpitalu Bielańskim. W latach 2014-2019 pracuje w Klinice Gastroenterologii, Żywienia Dzieci i Pediatrii DSK UCK WUM w Warszawie, początkowo ul. Działdowska 1, a po zmianie siedziby ul. Żwirki i Wigury 63a, dodatkowo dyżuruje w Klinice Pneumonologii, Alergologii i Pediatrii oraz Oddziale Klinicznym Obserwacyjno - Izolacyjny i Pediatrii Szpitala macierzystego. W roku 2020 uzyskuje specjalizację z pediatrii. Obecnie związany z Kliniką Neurochirurgii z Pododdziałem Traumatologii Narządu Ruchu DSK UCK WUM, gdzie pracuje jako pediatra. W trakcie pracy zawodowej wydaje liczne publikacje pediatryczne, ogólnomedyczne, alergiczne, gastroenterologiczne, a także jest autorem plakatów na zjeździe Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego.