Zmniejsza ryzyko chorób serca i odchudza. Czekolada jest dobra dla zdrowia

Udostępnij:
12-letnie badania brytyjskich naukowców potwierdzają, że jest ona wyjątkowo zdrowa. Badacze odkryli, że zawiera więcej zdrowych związków roślinnych niż wiele soków owocowych. Ma dużo antyoksydantów i polifenoli, które mogą chronić m.in. przed zawałami serca. Takie działanie ma mieć zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna.
-Z badań, które zostały opublikowane na łamach medycznego pisma „Heart” - wynika, że te osoby, które regularnie jedzą stosunkowo niewielkie ilości czekolady, są mniej narażone na ryzyko zawału – pisze „Wirtualna Polska”.

W sumie przebadano ponad 21 tys. osób. U tych, którzy jedli do 100 g czekolady dziennie, aż o 11 proc. zmniejszyły się szanse na atak serca i inne choroby układu krążenia.

Jak podaje portal to dość przełomowe wyniki, ponieważ najczęściej u osób, które są w grupie ryzyka związanego ze schorzeniami kardiologicznymi zaleca się unikanie cukrów i tłuszczy. Wszystko wskazuje jednak na to, że coś co dotychczas było uznawane za „zakazaną przyjemność” jest w rzeczywistości dobre dla naszego zdrowia.

Naukowcy podejrzewają, że pozytywny wpływ jedzenia czekolady jest związany z flawonoidami – antyoksydantami, które mają działanie przeciwzapalne. - Co ważne, takie samo pozytywne działanie ma mieć również częściej wybierana czekolada mleczna -podkreśla Phyo Myint z Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji.

Jego zespół zrobił również przegląd innych opublikowanych badań "czekoladowych", obejmujących ponad 130 tysięcy osób. Wyniki są jednoznaczne - czekolada jest korzystna dla zdrowia.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.