Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Migreny związane z nieprawidłowym poziomem metabolitów

Udostępnij:
– Regulacja poziomu kwasu DHA, LPE oraz związku X-11315 może pomóc zapobiegać migrenom – informują australijscy naukowcy, których wnioski opublikował „The American Journal of Human Genetics”.
Podczas badań asocjacyjnych całego genomu naukowcy z Queensland University of Technology przyjrzeli się poziomowi 316 metabolitów i zidentyfikowali trzy z nich, które miały związek z podwyższonym ryzykiem migreny. Były to: niski poziom kwasu DHA (kwasu omega-3 zmniejszającego stan zapalny), wysoki poziom LPE (20:4) – związku, który blokuje przeciwzapalne działanie anandamidu, oraz obniżony poziom trzeciego, niescharakteryzowanego jeszcze związku o nazwie X-11315.

Metabolity to związki powstające podczas przemiany materii. Na ich poziom we krwi ma wpływ sposób odżywiania, tryb życia i genetyka. Poziom metabolitów łatwo zmierzyć i modyfikować poprzez dietę i suplementację.

– Zaobserwowana zależność pomiędzy czynnikami genetycznymi wpływającymi na poziom metabolitów we krwi a genetycznym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny sugeruje, że u osób ciepiących na migreny może występować zaburzony poziom metabolitów – mówi autor analizy prof. Dale Nyholt.

Podczas dalszych badań naukowcy zamierzają przetestować związki wpływające na poziom metabolitów i sprawdzić, czy mogą one zapobiegać migrenom.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.