Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Aspartam może trafić na listę związków potencjalnie kancerogennych WHO

Udostępnij:
Jeden z popularniejszych sztucznych słodzików na świecie, aspartam, może trafić w przyszłym miesiącu na listę WHO obejmującą związki potencjalnie kancerogenne – informuje Agencja Reutera.
Według Reutersa informację na ten temat miały przekazać dwa źródła zaznajomione z procesem oceny substancji. Na swojej stronie internetowej Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie podała na razie szczegółów.

Aspartam to środek słodzący, wykorzystywany w niezliczonych produktach spożywczych, od napojów po gumy do żucia. W lipcu ma być on wciągnięty na listę związków „prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi”, przygotowywaną przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer – IARC), będącą agendą WHO.

Orzeczenie agencji IARC, przygotowane już w czerwcu po spotkaniu ekspertów zewnętrznych tej grupy, ma stanowić sygnał, czy dany związek albo produkt jest potencjalnie niebezpieczny. Oceny dokonuje się na podstawie wszelkich dostępnych dowodów naukowych. Nie uwzględnia ona jednak ilości produktu, jaką może bezpiecznie spożyć człowiek. Takie zalecenie dla konsumentów wystosowuje bowiem inna grupa ekspertów WHO, zajmująca się dodatkami do żywności JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności). Mogą je również wydawać podmioty regulujące te kwestie w poszczególnych krajach.

Agencja Reutera przypomina, że w przeszłości podobne uregulowania IARC dotyczące innych substancji wywołały wśród konsumentów niepokoje dotyczące korzystania z tychże substancji, prowadziły do pozwów sądowych, a także do nacisków na producentów, by zmienić receptury i wprowadzić zamienniki niektórych składników. To natomiast rodziło krytykę, że oceny IARC mogą wprowadzać zamieszanie.

JECFA, czyli podlegające WHO gremium zajmujące się dodatkami do żywności, również zajęła się aspartamem. Swoje wnioski ma przedstawić 14 lipca.

Od 1981 roku JECFA prezentuje stanowisko, że konsumpcja aspartamu jest bezpieczna, o ile nie przekracza się dopuszczalnej, dziennej ilości spożycia tego związku. Aby sobie zaszkodzić, dorosła osoba ważąca 60 kg musiałaby wypijać dziennie od 12 do 36 (zależnie od zawartości aspartamu) puszek gazowanych napojów dietetycznych.

Rzecznik IARC informuje, że ustalenia obydwu grup, IARC i JECFA, są do lipca poufne, ale już dziś można powiedzieć, że się „uzupełniają”, przy czym konkluzja IARC stanowi „pierwszy fundamentalny krok w kierunku zrozumienia kancerogenności”. Grupa ds. dodatków do żywności „prowadzi ocenę ryzyka, która pozwala określić prawdopodobieństwo określonych uszkodzeń zdrowia (np. raka), do jakiego dochodzi w określonych warunkach i przy określonym poziomie narażenia” na substancję.

Przedstawiciele przemysłu i ciała nadzorujące rynek spożywczy wyrażają obawy, że jednoczesne prowadzenie dwóch procesów oceny tego samego związku może rodzić zamieszanie – zauważa Reuters.

– Prosimy oba gremia, aby skoordynowały swoje wysiłki dotyczące badań aspartamu – tak, by uniknąć wśród społeczeństwa zamieszania albo niepokoju – apeluje Nozomi Tomita, przedstawiciel japońskiego resortu zdrowia, pracy i opieki społecznej w liście z 27 marca do zastępczyni dyrektora generalnego Światowej Organizacji Zdrowia, Zsuzsanny Jakab.

 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.