Aspiryna w profilaktyce przeciwnowotworowej
Autor: Dr Mackiewicz
Data: 30.03.2012
Źródło: Rothwell PM, Price JF, Fowkes FGR et al. Short-term effects of daily aspirin on cancer incidence, mortality, and non-vascular death: analysis of the time course of risks and benefits n 51 randomised controlled trials. Lancet. Early online publication Marc
Kategorie:
Pierś
Przewód pokarmowy
Mięsaki tkanek miękkich, kości i GIST
Układ moczowo-płciowego
Gruczoły wydzielania wewnętrznego
Płuco i opłucna
Narządy głowy i szyi
Ginekologia onkologiczna
Czerniak
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności W Lancet opublikowano wyniki analizy zbiorczej, pochodzącej z 51 randomizowanych badań klinicznych, w której wykazano, że codzienne spożywanie aspiryny obniża ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zmniejsza ryzyko zgonu z powodu nowotworu.
Istnieje coraz więcej dowodów naukowych potwierdzających, że stosowanie aspiryny zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Niemniej jednak obniżenie ryzyka jest najbardziej znamienne w przypadku raka jelita grubego. Wszelkie jednak korzyści z regularnego zażywania aspiryny muszą zostać rozważone w kontekście niepożądanych działań przy jej stosowaniu, przede wszystkim takich jak krwawienie.
W celu zbadania wpływu codziennego zażywania aspiryny na stan zdrowia badacze przeprowadzili 51 badań klinicznych, które zostały przede wszystkim zaprojektowane i nakierowane na ocenę wpływu aspiryny na choroby serca (zawały), niemniej jednak uzyskano dane i wyniki odnośnie relacji pomiędzy spożywaniem aspiryny a chorobami nowotworowymi. Udowodniono, że codzienne spożywanie aspiryny obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworu – po 5 latach regularnego zażywania aspiryny aż o 37%. Aspiryna korzystnie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania an raka – po 3 latach regularnego jej stosowania obniżenie o 24%. Codzienne spożywanie aspiryny niesie ze sobą ryzyko występowania krwawień, niemniej jednak zmniejsza się ono wraz z upływem czasu.
W celu zbadania wpływu codziennego zażywania aspiryny na stan zdrowia badacze przeprowadzili 51 badań klinicznych, które zostały przede wszystkim zaprojektowane i nakierowane na ocenę wpływu aspiryny na choroby serca (zawały), niemniej jednak uzyskano dane i wyniki odnośnie relacji pomiędzy spożywaniem aspiryny a chorobami nowotworowymi. Udowodniono, że codzienne spożywanie aspiryny obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworu – po 5 latach regularnego zażywania aspiryny aż o 37%. Aspiryna korzystnie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania an raka – po 3 latach regularnego jej stosowania obniżenie o 24%. Codzienne spożywanie aspiryny niesie ze sobą ryzyko występowania krwawień, niemniej jednak zmniejsza się ono wraz z upływem czasu.