
123RF
Chlorowana woda zwiększa ryzyko zachorowania na raka?
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | chlorowanie wody, rak jelita grubego, rak pęcherza moczowego, chloroform, bromoform, bromodichlorometan, chlorodibromometan |
Jak donosi „The Guardian”, analiza najnowszych badań przeprowadzonych na świecie wykazała, że chlorowanie wody pitnej w stopniu powszechnym w USA i Unii Europejskiej prawdopodobnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego o 33 proc., a raka jelita grubego o 15 proc.
Artykuł dostępny wyłącznie dla:
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
Zaloguj się, aby przeczytać pełną treść artykułu.
Nie mam jeszcze konta
Utwórz darmowe konto Termedia.
Zarejestruj się
|
Nie pamiętam hasła
Skorzystaj z opcji przypominania hasła aby odzyskać dostęp do swojego konta Termedia.
Nie pamiętam hasła
|