Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dowiedz się, jak poprawić rokowanie pacjenta onkologicznego

Udostępnij:
Czy wiesz, że niedożywienie związane z chorobą nowotworową dotyka nawet 85 proc. pacjentów, a nieprawidłowy stan odżywienia może wiązać się m.in. z krótszym czasem przeżycia oraz gorszą tolerancją leczenia? Obejrzyj wykład dr n. med. Aleksandry Kapały o roli żywienia medycznego i dowiedz się, w jaki sposób stan odżywienia pacjenta może mieć wpływ na sukces terapeutyczny lekarza prowadzącego.
Zapraszamy do obejrzenia wykładu dr n. med. Aleksandry Kapały na temat roli żywienia medycznego w chorobie onkologicznej. W wykładzie specjalistka opowiada między innymi o tym:

1. Jak zmienia się rokowanie pacjenta onkologicznego w zależności od jego stanu odżywienia.
2. W jaki sposób stan odżywienia pacjenta może mieć wpływ na sukces terapeutyczny lekarza prowadzącego.
3. W jaki sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia niedożywienia u pacjenta onkologicznego i kiedy ryzyko wystąpienia niedożywienia się zwiększa.
4. Dlaczego w wielu przypadkach żywienie medyczne należy włączyć już na etapie diagnozy choroby onkologicznej.
5. Dlaczego kluczowe w przypadku pacjentów onkologicznych jest dostarczenie im odpowiedniej ilości białka i energii.

OBEJRZYJ WYKŁAD
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.