Dowiedz się, jak poprawić rokowanie pacjenta onkologicznego
Redaktor: Krzysztof Zielonka
Data: 09.11.2021
Tagi: | żywienie, nowotwór, niedożywienie |
Czy wiesz, że niedożywienie związane z chorobą nowotworową dotyka nawet 85 proc. pacjentów, a nieprawidłowy stan odżywienia może wiązać się m.in. z krótszym czasem przeżycia oraz gorszą tolerancją leczenia? Obejrzyj wykład dr n. med. Aleksandry Kapały o roli żywienia medycznego i dowiedz się, w jaki sposób stan odżywienia pacjenta może mieć wpływ na sukces terapeutyczny lekarza prowadzącego.
Zapraszamy do obejrzenia wykładu dr n. med. Aleksandry Kapały na temat roli żywienia medycznego w chorobie onkologicznej. W wykładzie specjalistka opowiada między innymi o tym:
1. Jak zmienia się rokowanie pacjenta onkologicznego w zależności od jego stanu odżywienia.
2. W jaki sposób stan odżywienia pacjenta może mieć wpływ na sukces terapeutyczny lekarza prowadzącego.
3. W jaki sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia niedożywienia u pacjenta onkologicznego i kiedy ryzyko wystąpienia niedożywienia się zwiększa.
4. Dlaczego w wielu przypadkach żywienie medyczne należy włączyć już na etapie diagnozy choroby onkologicznej.
5. Dlaczego kluczowe w przypadku pacjentów onkologicznych jest dostarczenie im odpowiedniej ilości białka i energii.
1. Jak zmienia się rokowanie pacjenta onkologicznego w zależności od jego stanu odżywienia.
2. W jaki sposób stan odżywienia pacjenta może mieć wpływ na sukces terapeutyczny lekarza prowadzącego.
3. W jaki sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia niedożywienia u pacjenta onkologicznego i kiedy ryzyko wystąpienia niedożywienia się zwiększa.
4. Dlaczego w wielu przypadkach żywienie medyczne należy włączyć już na etapie diagnozy choroby onkologicznej.
5. Dlaczego kluczowe w przypadku pacjentów onkologicznych jest dostarczenie im odpowiedniej ilości białka i energii.
OBEJRZYJ WYKŁAD |