IARC: lepiej nie słodzić napoi
Autor: Marta Koblańska
Data: 10.09.2019
Źródło: Sciencedaily/MK
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Nowe badanie koordynowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem IARC przeanalizowało związek między śmiertelnością a napojami słodzonymi cukrem oraz sztucznie. Co z niego wynika?
Badanie obejmowało dane ponad 450 tys. osób z obserwacją przez 16 lat w 10 krajach europejskich. Wynika z niego, że osoby słodzące napoje, w szczególności dwie szklanki napoi w ciągu dnia znajdowały się w grupie zwiększonego ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn w porównaniu do osób, które słodziły szklankę napoju w miesiącu.
Co więcej, spożywanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych sztucznie napoi w ciągu dnia skutkowało powiązaniem ze zgonami z przyczyn krążeniowych, a spożywanie jednej lub więcej szklanek napoju słodzonego cukrem w ciągu dnia było związane z ryzykiem zgonu z przyczyn układu trawiennego.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem IARC jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynowanie badań na temat przyczyn zachorowania na raka oraz nad mechanizmami go wywołującymi.
Co więcej, spożywanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych sztucznie napoi w ciągu dnia skutkowało powiązaniem ze zgonami z przyczyn krążeniowych, a spożywanie jednej lub więcej szklanek napoju słodzonego cukrem w ciągu dnia było związane z ryzykiem zgonu z przyczyn układu trawiennego.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem IARC jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynowanie badań na temat przyczyn zachorowania na raka oraz nad mechanizmami go wywołującymi.