123RF
Niektóre słodziki mogą zwiększać ryzyko nowotworów
Redaktor: Monika Stelmach
Data: 29.03.2022
Źródło: Marek Matacz/PAP, PLOS Medicine: „Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study”.
Tagi: | aspartam, acesulfam K, słodziki, rak |
Obszerne francuskie badanie wskazało na korelację między niektórymi sztucznymi słodzikami a nowotworami – głównie piersi oraz związanymi z otyłością – informują badacze w piśmie „PLOS Medicine”.
Dzięki sztucznym słodzikom można zmniejszyć ilość spożywanego cukru i dlatego każdego dnia miliony ludzi konsumuje je w różnego rodzaju produktach. Autorzy nowej pracy twierdzą, że może to być nie najlepszy pomysł. Okazuje się bowiem, że niektóre z tych substancji można powiązać z podniesionym ryzykiem raka.
Naukowcy przeanalizowali dane na temat ponad 100 tys. dorosłych uczestników francuskiego badania NutriNet-Santé, w którym ochotnicy od 2009 roku regularnie dostarczają medycznych informacji, a także danych o stylu życia, diecie i sytuacji społeczno-demograficznej.
Po uwzględnieniu różnorodnych czynników dodatkowych, które mogły wpłynąć na wyniki, okazało się, że wysokie spożycie aspartamu i acesulfamu K, w porównaniu z zerową konsumpcją, zwiększa ryzyko raka o 13 proc. Najwyższy wzrost dotyczył nowotworów piersi oraz powiązanych z otyłością.
Badanie miało swoje ograniczenia. Naukowcy wymieniają, że było oparte na internetowych ankietach, co mogło czasami prowadzić do błędów. Rozkład płci nie był równomierny – większość uczestników to kobiety. Więcej było także osób dobrze wykształconych i świadomie dbających o zdrowie. Obserwacyjny charakter badania oznaczał przy tym, że nie dało się ustalić zależności przyczynowo-skutkowych. Autorzy sugerują jednak ostrożność.
– Nasze wyniki nie popierają tezy, że stosowanie sztucznych słodzików w zastępstwie cukru w jedzeniu i napojach jest bezpieczne. Dostarczają nowych, ważnych informacji odnośnie do kontrowersji związanych z potencjalną szkodliwością tych substancji. Istnieje potrzeba powtórzenia tych rezultatów w innych badaniach o dużej skali oraz eksperymentalnego sprawdzenia działających mechanizmów. Jednak przynoszą one informacje istotne dla trwającej już, ponownej oceny dodawanych do żywności słodzików prowadzonej przez European Food Safety Authority i inne agencje na świecie – podkreślają autorzy.
Wyniki uzyskane w badaniu NutriNet-Santé sugerują, że sztuczne słodziki znajdowane często w pożywieniu i napojach różnych producentów na całym świecie mogą się wiązać z podniesionym ryzykiem raka. Zgadzają się one z badaniami in vitro. – Dzięki naszym rezultatom uzyskaliśmy nowe dane przydatne dla ponownej oceny tych dodatków przez różne związane ze zdrowiem agencje – mówi współautorka badania Charlotte Debras z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Zdrowia i Medycyny.
Naukowcy przeanalizowali dane na temat ponad 100 tys. dorosłych uczestników francuskiego badania NutriNet-Santé, w którym ochotnicy od 2009 roku regularnie dostarczają medycznych informacji, a także danych o stylu życia, diecie i sytuacji społeczno-demograficznej.
Po uwzględnieniu różnorodnych czynników dodatkowych, które mogły wpłynąć na wyniki, okazało się, że wysokie spożycie aspartamu i acesulfamu K, w porównaniu z zerową konsumpcją, zwiększa ryzyko raka o 13 proc. Najwyższy wzrost dotyczył nowotworów piersi oraz powiązanych z otyłością.
Badanie miało swoje ograniczenia. Naukowcy wymieniają, że było oparte na internetowych ankietach, co mogło czasami prowadzić do błędów. Rozkład płci nie był równomierny – większość uczestników to kobiety. Więcej było także osób dobrze wykształconych i świadomie dbających o zdrowie. Obserwacyjny charakter badania oznaczał przy tym, że nie dało się ustalić zależności przyczynowo-skutkowych. Autorzy sugerują jednak ostrożność.
– Nasze wyniki nie popierają tezy, że stosowanie sztucznych słodzików w zastępstwie cukru w jedzeniu i napojach jest bezpieczne. Dostarczają nowych, ważnych informacji odnośnie do kontrowersji związanych z potencjalną szkodliwością tych substancji. Istnieje potrzeba powtórzenia tych rezultatów w innych badaniach o dużej skali oraz eksperymentalnego sprawdzenia działających mechanizmów. Jednak przynoszą one informacje istotne dla trwającej już, ponownej oceny dodawanych do żywności słodzików prowadzonej przez European Food Safety Authority i inne agencje na świecie – podkreślają autorzy.
Wyniki uzyskane w badaniu NutriNet-Santé sugerują, że sztuczne słodziki znajdowane często w pożywieniu i napojach różnych producentów na całym świecie mogą się wiązać z podniesionym ryzykiem raka. Zgadzają się one z badaniami in vitro. – Dzięki naszym rezultatom uzyskaliśmy nowe dane przydatne dla ponownej oceny tych dodatków przez różne związane ze zdrowiem agencje – mówi współautorka badania Charlotte Debras z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Zdrowia i Medycyny.