
Rola witaminy D w leczeniu raka jelita grubego.
Autor:
Katarzyna Bakalarska
Data: 16.06.2015
Źródło: Kimmie Ng et al. “Vitamin D status and survival of metastatic colorectal cancer patients: Results from CALGB/SWOG 80405 (Alliance).” J Clin Oncol 33, 2015 (suppl; abstr 3503).
Retrospektywne badania wskazują, że osoby z wysokim poziomem 25-hydroxy witaminy D (25(OH)D), chore na raka jelita grubego charakteryzują się dłuższym przeżyciem. Bezpośrednia zależność pomiędzy wynikiem leczenia przerzutowego raka jelita grubego a poziomem 25(OH)D jest jednak nieznana. Na odbywającym się w Stanach Zjednoczonych kongresie ASCO (American Society of Clinical Oncology) zaprezentowano pracę, która sprawdziła te doniesienia w terapii przerzutowego raka jelita grubego. Wykorzystano badanie III fazy CALGB/SWOG 80405 porównujące zastosowanie w leczeniu chemioterapii z bewacyzumabem, z cetuksymabem oraz z oboma przeciwciałami.
Artykuł dostępny wyłącznie dla:
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
Zaloguj się, aby przeczytać pełną treść artykułu.
Nie mam jeszcze konta
Utwórz darmowe konto Termedia.
Zarejestruj się
|
Nie pamiętam hasła
Skorzystaj z opcji przypominania hasła aby odzyskać dostęp do swojego konta Termedia.
Nie pamiętam hasła
|