Specjalizacje, Kategorie, Działy

Ryzyko zachorowania na raka wzrasta wskutek spożywania napojów słodzonych?

Udostępnij:
Ryzyko zachorowania na raka może być związane ze spożyciem większej ilości słodzonych napojów. W szczególności dotyczy to raka piersi. Ograniczenie ich konsumpcji redukuje to ryzyko.
Spożywanie napojów słodzonych na całym świecie bardzo wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad i jest związane z ryzykiem otyłości, która jest uznawana jako silny czynnik ryzyka wielu nowotworów. Jednak badania na temat napojów słodzonych i ryzyka zachorowania na nowotwór nadal są ograniczone.

Zespół naukowców z Francji postanowił oszacować związek między spożywaniem napojów słodzonych, sztucznie słodzonych oraz ryzykiem nowotworów takich jak rak piersi, rak prostaty, czy rak jelita grubego.
Ich wnioski bazują na danych uzyskanych od 101257 zdrowych dorosłych w wieku średnio 42 lata. Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusze dietetyczne, w których informowali o dziennym spożyciu produktów żywieniowych.

Dzienna konsumpcja napojów słodzonych i sztucznie słodzonych została przeliczona i powiązana z zachorowaniami na raka. Pod uwagę brano również takie czynniki jak wiek, płeć, poziom wykształcenia, wywiad rodzinny, palenie tytoniu oraz poziom aktywności fizycznej. Dzienna konsumpcja napojów słodzonych była większa u mężczyzn niż u kobiet. W czasie badania zdiagnozowano 2193 przypadki zachorowania na raka (693 przypadków raka piersi, 291 przypadków raka prostaty i 166 przypadków raka jelita grubego. Wyniki wskazują, że wzrost o 100 ml dziennie spożycia napojów słodzonych wiązał się z 18 proc. wzrostem ryzyka zachorowania na raka w ogóle i 22 proc. wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi.
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.