Spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko raka
Autor: Marta Koblańska
Data: 19.02.2018
Źródło: Medscape/MK
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Dieta obejmująca wysoko przetworzoną żywność z zawartością cukru, tłuszczu I soli może znacząco zwiększyć ryzyko nowotworu, a nie jedynie ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, czy schorzeń serca.
Wysoko przetworzona żywność taka jak pakowane ciastka, zupy instant, żywność mrożona oraz snaki zawierają substancję, które mogą znacząco zwiększyć całkowite ryzyko raka oraz raka piersi. Zespół badaczy powołuje się na badanie prospektywne obejmujące ponad 100 tys. uczestników opublikowane w BMJ.
Badacze odkryli, że 10 procentowy wzrost proporcji bardzo przetworzonej żywności w diecie wiązało się z 11 procentowym wzrostem całkowitego ryzyka raka. Żywność ta obejmowała ultraprzetworzone tłuszcze, sosy oraz produkty z cukru. Badanie wykazało również, że konsumpcja wysoko przetworzonej żywności była związana z 12 procentowym wzrostem ryzyka raka piersi. Nie zanotowano jednakże istotnego związku z ryzykiem raka prostaty oraz jelita grubego.
Badacze odkryli, że 10 procentowy wzrost proporcji bardzo przetworzonej żywności w diecie wiązało się z 11 procentowym wzrostem całkowitego ryzyka raka. Żywność ta obejmowała ultraprzetworzone tłuszcze, sosy oraz produkty z cukru. Badanie wykazało również, że konsumpcja wysoko przetworzonej żywności była związana z 12 procentowym wzrostem ryzyka raka piersi. Nie zanotowano jednakże istotnego związku z ryzykiem raka prostaty oraz jelita grubego.