Wpływ picia kawy na przeżycie u pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego
Autor: Mikołaj Kamiński
Data: 02.10.2020
Źródło: JAMA Oncology
Działy:
Aktualności w Onkologia
Aktualności
Kawa posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz regulujące metabolizm glukozy. Badania obserwacyjne sugerują jej pozytywny wpływ na przebieg chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Na łamach JAMA Oncology ukazała się praca, w której zbadano związek pomiędzy piciem kawy, a przeżyciem pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego.
Do badania obserwacyjnego włączono 1171 pacjentów którzy wcześniej zostali włączeni do badania CALGB/SWOG 80405 w którym porównywano dodanie cetuksymab i/lub bevacizumabu do standardowych linii chemioterapii pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego. U pacjentów szacowano dzienną konsumpcję różnych produktów spożywczych wykorzystując kwestionariusze wypełniane przez samych badanych.
Mediana obserwacji wyniosła 5,4 lat. W modelu wieloczynnikowym na każdą wypitą filiżankę kawy w ciągu dnia ryzyko progresji choroby zmniejszyło się o 5% (HR=0,95; 95% CI: 0,91-1,00), a ryzyko śmierci o 7% (HR=0,93; 95% CI: 0,89-0,98). Osoby które spożywały co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie miały mniejszą śmiertelność (HR=0,64; 95% CI: 0,46-0,87) oraz dłuższy czas wolny od progresji (HR=0,78; 95% CI: 0,59-1,05) w porównaniu z osobami które nie piły kawy. Związek był istotny zarówno dla kawy zawierającej kofeinę oraz kawy pozbawionej tego składnika.
Spożywanie kawy może być związane ze zmniejszonym ryzykiem progresji i śmierci u pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego. Badanie nie wskazuje jaki mechanizm może odpowiadać za dobroczynne właściwości kawy, jednak nie jest to prawdopodobnie sama kofeina.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny)
Mediana obserwacji wyniosła 5,4 lat. W modelu wieloczynnikowym na każdą wypitą filiżankę kawy w ciągu dnia ryzyko progresji choroby zmniejszyło się o 5% (HR=0,95; 95% CI: 0,91-1,00), a ryzyko śmierci o 7% (HR=0,93; 95% CI: 0,89-0,98). Osoby które spożywały co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie miały mniejszą śmiertelność (HR=0,64; 95% CI: 0,46-0,87) oraz dłuższy czas wolny od progresji (HR=0,78; 95% CI: 0,59-1,05) w porównaniu z osobami które nie piły kawy. Związek był istotny zarówno dla kawy zawierającej kofeinę oraz kawy pozbawionej tego składnika.
Spożywanie kawy może być związane ze zmniejszonym ryzykiem progresji i śmierci u pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego. Badanie nie wskazuje jaki mechanizm może odpowiadać za dobroczynne właściwości kawy, jednak nie jest to prawdopodobnie sama kofeina.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny)