Wpływ spożycia flawonoidów i lignanów na raka jelita grubego
Autor: Andrzej Kordas
Data: 29.09.2015
Źródło: Zamora-Ros R et al. „ Dietary flavonoids, lignans and colorectal cancer prognosis.” Sci Rep. 2015 Sep 15;5:14148
Flawonoidy i lignany należą do polifenoli – związków organicznych pochodzenia roślinnego wykazujących właściwości antykancerogenne dla rozwoju raka jelita grubego (CRC – colorectal cancer). Określono, że związki te wpływają na procesy różnicowania i apoptozy komórek, blokują aktywację kancerogenów, wpływają na proliferację i przyleganie komórek nowotworowych oraz na angiogenezy. Jednakże prac poświęconych ich właściwościom przeciwnowotworowym w aspekcie zapobiegania nowotworom jest bardzo mało. W prezentowanym badaniu oceniono związek pomiędzy spożyciem tych grup związków a ryzykiem nawrotu CRC oraz przeżyciem całkowitym (OS – overall survival) chorych na CRC.
Na etapie rekrutacji do badania przeprowadzono ankiety dotyczące spożywanych pokarmów i stylu życia. Na podstawie baz danych US Department of Agriculture and Phenol-Explorer oraz United Kingdom Food Standards Agency określono zawartość flawonoidów i lignanów w 1877 wskazanych pokarmach. Kwalifikowani byli chorzy na raka jelita grubego, po leczeniu operacyjnym i systemowym. Łącznie przeanalizowano 409 chorych, jednakże analizę wznowy przeprowadzono u 319 chorych po resekcji R0. Średni czas obserwacji wyniósł 8,6 lat, jednakże u ponad 75% chorych było to minimum 5 lat. Punktem końcowym analizy były zgony związane z CRC oraz wznowy CRC.
W czasie trwania badania 133 chorych z 409 zmarło (32,5%), a u 77 z 319 (24,1%) stwierdzono wznowę raka jelita grubego. Średnie spożycie flawonoidów i lignanów wyniosło odpowiednio 196.4 (119.8–308.4) mg/d i 0.7 (0.5–1.0) mg/d. Głównym źródłem flawonoidów były owoce i wino, a lignanów owoce i warzywa. W analizie wieloczynnikowej stwierdzono, że spożycie flawonoidów nie jest związane ze wznową (p=0,67) ani z przeżyciem całkowitym chorych (p=0,78). Nie stwierdzono również związku gdy pod uwagę wzięto spożycie lignanów ani różnych podklas flawonoidów. Potwierdza to wyniki innego badania poświęconego temu zagadnieniu - Polyp Prevention Trial.
Podsumowując – brak jest wpływu spożycia flawonoidów i lignanów na wznowę raka jelita grubego i przeżycie całkowite chorych na CRC.
W czasie trwania badania 133 chorych z 409 zmarło (32,5%), a u 77 z 319 (24,1%) stwierdzono wznowę raka jelita grubego. Średnie spożycie flawonoidów i lignanów wyniosło odpowiednio 196.4 (119.8–308.4) mg/d i 0.7 (0.5–1.0) mg/d. Głównym źródłem flawonoidów były owoce i wino, a lignanów owoce i warzywa. W analizie wieloczynnikowej stwierdzono, że spożycie flawonoidów nie jest związane ze wznową (p=0,67) ani z przeżyciem całkowitym chorych (p=0,78). Nie stwierdzono również związku gdy pod uwagę wzięto spożycie lignanów ani różnych podklas flawonoidów. Potwierdza to wyniki innego badania poświęconego temu zagadnieniu - Polyp Prevention Trial.
Podsumowując – brak jest wpływu spożycia flawonoidów i lignanów na wznowę raka jelita grubego i przeżycie całkowite chorych na CRC.