
Wpływ spożycia flawonoidów i lignanów na raka jelita grubego
Autor:
Andrzej Kordas
Data: 29.09.2015
Źródło: Zamora-Ros R et al. „ Dietary flavonoids, lignans and colorectal cancer prognosis.” Sci Rep. 2015 Sep 15;5:14148
Flawonoidy i lignany należą do polifenoli – związków organicznych pochodzenia roślinnego wykazujących właściwości antykancerogenne dla rozwoju raka jelita grubego (CRC – colorectal cancer). Określono, że związki te wpływają na procesy różnicowania i apoptozy komórek, blokują aktywację kancerogenów, wpływają na proliferację i przyleganie komórek nowotworowych oraz na angiogenezy. Jednakże prac poświęconych ich właściwościom przeciwnowotworowym w aspekcie zapobiegania nowotworom jest bardzo mało. W prezentowanym badaniu oceniono związek pomiędzy spożyciem tych grup związków a ryzykiem nawrotu CRC oraz przeżyciem całkowitym (OS – overall survival) chorych na CRC.
Artykuł dostępny wyłącznie dla:
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
lekarz, lekarz dentysta, lekarz w trakcie specjalizacji.
Zaloguj się, aby przeczytać pełną treść artykułu.
Nie mam jeszcze konta
Utwórz darmowe konto Termedia.
Zarejestruj się
|
Nie pamiętam hasła
Skorzystaj z opcji przypominania hasła aby odzyskać dostęp do swojego konta Termedia.
Nie pamiętam hasła
|